På matvarukedjan Coop har försäljningen ökat betydligt de senaste veckorna, både i de fysiska butikerna och online.
– Det är högt tryck för butikerna att fylla på hyllorna och full aktivitet i vårt plocklager, säger Tarik Belqaid, pressekreterare på Coop.
Konservförsäljning skjuter i höjden
Många av de konventionellt mest sålda varorna som frysvaror, toapapper, pasta och ris säljer ännu mer nu. Sedan är det dessutom några vanligtvis mindre efterfrågade varor, främst konserver, vars försäljning skjutit i höjden och på en månad eller en vecka sålt lika mycket som på ett år.
– Vi märker av en ovanlig efterfrågan på en viss typ av varor, säger säger Tarik Belqaid till SVT.
En del varor är slut i lager, som exempelvis handsprit, men överlag rullar det på som vanligt trots det ökade trycket, enligt Belqaid.
Papperstillverkaren Essity, som äger varumärken som Edet, Torky och Tork, säger att man har tvingats öka produktionen för att möta den höga efterfrågan på toalettpapper. Men än så länge har man inga problem med att möta den ökade köplusten.
– Vår produktion i Lilla Edet går för full maskin. Man kan vara lugn i att vi har allting på plats för att fortsätta leverera till kunderna och handlarna precis så som vi gör i dag, säger han.
MSB: Handla inte om du är sjuk
På MSB har frågor från allmänheten strömmat in i takt med att coronautbrottet har blivit mer utspritt. I nuläget svarar de på runt tusen frågor om dagen.
Myndighetens uppmaning är att ha en god hemberedskap och ha en liten reserv med mat så att man klarar sig om behovet skulle uppstå.
– Det viktigaste och mest ansvarsfulla just nu är att inte gå och handla om du är sjuk, säger Maria Bergstrand, chef för operativ ledning på MSB till SVT Nyheter.
Bunkra upp mat onödigt
Att ha en god hemberedskap innebär att utgå från sin egen livssituation, förklarar Maria Bergstrand. Hur bor du? Har du behov av viktiga mediciner, och så vidare.
Vad gäller uppbunkringen av mat understryker hon dock vikten av att vara förberedd utan att gå överstyr. På myndigheten ser man inga tecken på stora störningar i varuflödena och att bunkra upp mängder av mat är onödigt.
– Att handla mat för ett halvår framåt enbart för att man är orolig över corona är att gå till överdrift, säger hon och fortsätter:
– Maten kommer inte att ta slut. Just nu köper alla stora mängder toapapper och pasta på samma gång – därför är det tomt i butikshyllorna. Men de kommer att fyllas på. Det finns inget att vara orolig över.