• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Planerad slutenvård och planerade operationer vid Akademiska sjukhuset i Uppsala kommer inte att utföras förrän tidigast på tisdag morgon. Foto: Fredrik Persson /TT

MSB sågar vårdens bristande beredskap

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett leverantörsbyte för en dryg vecka sedan har flera regioner drabbats av brist på viktig sjukvårdsmateriel. Nu riktar MSB kritik mot regionerna vars agerande kan bryta mot lagen.

Sjukvårdsregionerna Örebro, Västmanland, Dalarna och Uppsala har i veckan gått upp i stabsläge för att klara av materielbristen som uppstått på flera sjukhus. Det rör sig bland annat om brist på provtagningsrör, sterila handskar, svalgtuber och slangar till respiratorer.

Akademiska sjukhuset i Uppsala har som en konsekvens tvingats ställt in samtliga planerade operationer och all planerad slutenvård till på tisdag.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Kritik från MSB

Jan-Olov Olsson, expert på försörjningsberedskap vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), menar att materielbristen innebär att regionerna kan bryta mot lagen.

– Regionerna är ansvariga enligt hälso- och sjukvårdslagen att säkerställa att de har bland annat förbrukningsartiklar, säger han till TT.

– Är man verksamhetsansvarig får man säkerställa att leverantören klarar av att leverera från start eller köra överlappande, så att man har leveranser kvar från den gamla leverantören tills man ser att den nya kommit upp på banan.

Bristerna uppstod då ett antal regioner vid månadsskiftet bytte leverantör, från den tidigare distributören Mediq till Apotekstjänst.

Petter Karlsson, chef för varuförsörjningen vid de fem drabbade regionerna, förklarar att bristerna uppstått av flera skäl.

– Det handlar bland annat om IT-system som inte har fungerat, om leveranser till lagret som inte har fungerat fullt ut och att det inte funnits tillräckligt med artiklar att leverera ut, sa han till SVT tidigare i veckan.

Bygga egna lager

Jan Olov-Olsson vid MSB menar sjukhusens sårbarhet skulle kunna bli mindre om sjukhusen valde att bygga upp egna lager med nödvändiga förbrukningsvaror.

– Ofta ser man lager enbart som en kostnad, men när man har samhällsviktig verksamhet där man är beroende av förbrukningsartiklar måste man undvika sådana här situationer. Det är en försäkringsavgift, säger han till TT.

SVT Nyheter har varit i kontakt med Apotekstjänst som avböjer att kommentera situationen ytterligare.

”Vårt fulla fokus är i detta läge att att komma ikapp med leveranserna”, skriver de i ett mejl till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet