Arkivbild. Douglas Thor, ordförande i MUF, på Sverigemötet i Karlstad. Foto: Caisa Rasmussen/TT

Myndighet: MUF lever inte upp till ”villkoret om demokratisk uppbyggnad”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas ungdomsförbund, MUF, lever inte längre upp till ”villkoret om demokratisk uppbyggnad”, efter att dess ordförande försökt påverka valet av MUF-ordförande. Det anser myndigheten MUCF.

Myndigheten överväger därför att återkräva de statliga bidrag, drygt 2,7 miljoner kronor, som MUF har beviljats i år.

Efter MUF:s ordförande Douglas Thors agerande anser Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, att ungdomsförbundet inte längre lever upp till ”villkoret om demokratisk uppbyggnad”, rapporterar Sveriges Radio.

Tidigare i mars avslöjade TV4 att MUF:s Douglas Thor har försökt påverka valet av ordförande i Jämtland – genom att i en chattkonversation uppmuntrat andra att betala avgiften för nya medlemmar.

”Eftersom förklaringen till mitt agerande rör sig om känsliga medlemsärenden kan jag inte ge någon ingående bakgrund”, skrev Douglas Thor då i en skriftlig kommentar till SVT.

Agerandet fick MUCF att inleda en granskning som nu är klar. Slutsatsen är att ”röstköp inte förekommit” men myndigheten konstaterar att det är ”ytterst problematiskt” att förbundets främste företrädare har försökt köpa röster för att påverka valet.

– Partiets utredning visar att stämman genomfördes stadgeenligt och att inga röstköp skett, det bekräftar även MUCF. Vi kommer idag ha ett möte med MUCF för att få klarhet i vilka frågor vi behöver besvara för att vi ska kunna reda ut det här, säger Johannes Thernström, generalsekreterare Moderata Ungdomsförbundet i en kommentar.

Framtida utbetalningar till MUF stoppas under utredningstiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.