– Vi är fortsatt övertygade om att permanenta uppehållstillstånd är bättre, men inser att det inte är ett framkomligt alternativ på den här stämman. Därför har vi valt att acceptera tillfälliga uppehållstillstånd, om vi kan få en ändring i förslaget, säger Muf:s ordförande Rasmus Törnblom.
Förslaget som partiledningen vill få igenom innebär att den som inte längre har skyddsskäl efter tre år och inte heller har ett jobb måste lämna landet. Men Muf tycker att ansträngningar för att lära sig svenska och få ett jobb måste tas med i bedömningen.
– Om man fullföljer alla steg i etableringskedjan ska man få stanna, även om skyddsskälen har upphört, säger Rasmus Törnblom.
– Egna ansträngningar ska löna sig.
”Förändrar helt”
Men kompromissförslaget från Muf får lite stöd i debatten. Många ombud är uppe i talarstolen och vill avslå det. Så även Elisabeth Svantesson som lett den grupp som arbetat fram de nya förslagen.
– Moderata ungdomsförbundets ändring är inte en liten förändring i förslaget. Det är att helt förändra det, säger hon.
– Det är helt nödvändigt att vi omprövar vår migrations- och integrationspolitik för att få bättre svar på de utmaningar som finns.
Utöver en övergång till att ha tillfälliga uppehållstillstånd som huvudprincip, i stället för permanenta, föreslås också ökade försörjningskrav vid anhöriginvandring.
– Var och en måste ta ett större ansvar för sin egen försörjning och för att göra sig anställningsbar, säger Svantesson.
Tvinga kommuner
Kommunalrådet Bo Frank i Växjö vill ha en flykting- och integrationspolitik med ”sans och måtta”. Han tror att de nya förslagen kan göra Moderaterna till ett tredje alternativ, mellan ytterligheter i debatten. Men han förstår inte varför partiledningen säger nej till att kommuner ska kunna tvingas att ta emot fler flyktingar.
– Hur kan Moderaterna hamna på linjen att alla länder i EU måste dela på ansvaret, men inte alla kommuner? undrar han.