Först ut var Island. Sedan den 31 juli har det varit obligatoriskt att bära munskydd på offentliga platser om det inte går att hålla minst två meters avstånd. Två veckor senare gick Finland ut med rekommendationer, och därefter följde Norge och Danmark med liknande beslut.
Folkhälsomyndigheten fortsätter dock att tveka på munskydd.
– Ansiktsmasker kan aldrig bli ett substitut för att hålla avstånd, då ökar vi risken för smittspridning, sa statsepidemiolog Anders Tegnell i torsdagens Aktuellt.
Han tillade att det i vissa lägen vara ett komplement.
– I Sverige har vi en annan situation än de nordiska länderna. Vi har kvar samma åtgärder och vi ser en sjunkande trend. Beroende på utvecklingen får vi se om vi behöver göra mer eller mindre, sa Tegnell.
Men forskningen kring munskydd pågår, även i Sverige.
På Karolinska institutet gjordes det nyligen en litteraturstudie om forskningen kring effekten av munskydd i tyg, och resultatet är tydligt menar man: Används munskydd korrekt kan de bidra till att minska spridningen av virus.
– Vi ser att munskydd har en viss effekt, både när det gäller att minska spridningen och när det gäller att själv undvika att bli smittad, säger Juan Jesus Carrero, professor i epidemiologi vid Karolinska Institutet.
– Vi har lagt ner otroligt mycket tid på att titta på varenda forskningsartikel om masker som vi kunnat hitta. Det går inte att säga att bevisen inte finns där.
Inga studier om covid-19
Ingen av de granskade studierna handlar dock om covid-19. I stället har forskarna samlat studier om andra typer av virussjukdomar, som covid-1.
– Det finns bra studier kring exempelvis covid-1, och det finns ingen anledning att tro att covid-19 skulle smitta på ett annat sätt, säger Carrero.
Någon större slumpmässig studie av covid-19 existerar inte än eftersom det inte går att göra en sådan, menar Carrero:
– Det skulle vara oetiskt att utsätta människor för potentiell smitta, där vissa får bära mask och vissa inte får göra det.
”Kan bidra positivt”
Carrero säger att även om avstånd och hygien är viktigt så ska betydelsen av munskydd inte underskattas:
– De har en effekt, och de kan bidra positivt. Den svenska regeringen och andra forskare har varnat för att maskerna inte skulle användas korrekt – och det är möjligt att det är så. Men det är något man kan lära sig att inte göra. Det är en fråga om utbildning.
Tegnell kommenterade den specifika KI-studien i Aftonbladet.
– Det har gjorts liknande genomgångar tidigare, så det finns rätt mycket teoretiska studier om hur olika typer av material stoppar droppar olika väl. Men som författarna påpekar så vet man ju inte vad det betyder för att hindra smitta i samhället, det är en helt annan sak, sa han då.