Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Imamen Kashif Virk vill att regeringen ger intervjuer i arabisk media. Tahir Akan (t h), ordförande för Sveriges muslimska förbund, vill snarast se ett möte med statsministern om koranbränningarna. Foto: SVT/Privat

Muslimska företrädare vill se bredare dialog

Uppdaterad
Publicerad

Efter stormningen av Sveriges ambassad i Irak besökte statsminister Ulf Kristersson (M) spontant Stockholms moské vid Medborgarplatsen. Men flera företrädare för muslimska förbund efterlyser en bredare dialog. 

– Regeringen behöver göra mycket mer än vad de gör, till exempel ge intervjuer i arabisk media, säger imamen Kashif Virk.

Kashif Virk är imam i Islams Ahmadiyya församling. Han följde regeringens pressträff under onsdagen och hade velat se högsta ledningen för Sverige på den.

– Det är en av landets allvarligaste kriser under senare tid, då hade det varit positivt om statsministern trädde fram, säger han.

Tahir Akan som är ordförande för Sveriges muslimska förbund håller med.  

– Det vore bra om statsministern kallade till ett möte för att kartlägga hur vi kan göra det svenska samhället bättre, säger han till SVT Nyheter.  

Akans förslag på hur man förbättrar situationen är två: Dels använda sig av lagen om hets mot folkgrupp i samband med koranbränningarna, dels förbjuda brännandet av alla heliga skrifter.  

– Vi pratar inte bara om koranen utan alla andra heliga böcker. Religionen är viktig för vissa, och i ett land som har demokrati så vill man försvara båda identitet och religionsfrihet.  

Men om man vill protestera mot till exempel en islamistisk regim, vad händer då om man förbjuder brännandet av heliga skrifter? 

– Det är en annan sak att protestera men vi pratar om just ett förbud mot brännande av heliga böcker. Inte bara i Sverige utan i hela världen.

”Förväntar oss att regeringen åtgärdar detta”

Nabil Abdul Majid sitter i styrelsen för Islamiska förbundet i Malmö och han ser att bilden av Sverige förändrats kraftigt. 

– Sverige ses som ett islamfientligt land utomlands. Vi förväntar oss att regeringen åtgärdar detta och hittar en bättre lösning. Yttrandefriheten är viktig, men det här handlar om hets mot folkgrupp.

Han säger att moskéerna manar till lugn bland sina medlemmar, men att det kan bli svårare.

– Vi säger till församlingen att vi har kontakt med regeringen, men när de ser att det inte händer något tappar vi i trovärdighet. Kritik mot islam är det ingen som reagerar på, det är fritt, men när du bränner symboler så är det direkt riktat mot folk.

I februari mötte Ulf Kristersson företrädare för de muslimska samfunden, och 10 juli träffade han företrädare för flera religiösa förbund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.