Professor Mohammad FazshlashImi.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carl B Hamiltons uttalande har väckt starka reaktioner och lett till diskussioner bland svenska muslimer, säger professor Mohammad FazshlashImi. Foto: SVT/Storyblocks

Experten befarar ökad polarisering – ”skadan är redan skedd”

Uppdaterad
Publicerad

Ett uppmärksammat uttalande från liberalen Carl B Hamilton debatteras bland muslimer i Sverige och världen. Trots att Hamilton backat och ångrar sin formulering.

– Skadan är redan skedd. Det riskerar att spä på den polarisering som redan finns, säger Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet.

Det var i kölvattnet av oppositionens avgångskrav på justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD), som riksdsgaledamoten Carl B Hamilton uttalade sig i TV4.

Oppositionen krävde Jomshofs avgång efter ett inlägg han gjort på plattformen X om islam och profeten Muhammed. Jomshof fick sitta kvar, ett beslut som Hamilton stod bakom.

– Gränsen går om de skull börja uttala sig på samma sätt om judar, sa han efter sammanträdet.

Han har senare bett om ursäkt och backat från det, men det har gjort skada ändå, menar Mohammad Fazlhashemi.

– Man säger att detta bekräftar misstanken att tröskeln för att uttala sig fientligt om islam är mycket låg, jämfört med antisemitiska uttalanden.

Vad kan det få för konsekvenser på lång sikt?

– Det riskerar öka den misstro som finns mot samhället och den svenska offentligteten, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.