Mutmisstänkt chef på Sida släpps ur häktet

Uppdaterad
Publicerad

Den chef på biståndsmyndigheten Sida som häktades i maj, misstänkt för bland annat grovt mutbrott, släpps ur häktet meddelar Åklagarmyndigheten. Däremot kvarstår misstankarna om brott.

Mannen häktades för en dryg månad sedan misstänkt för grovt mutbrott, grov trolöshet mot huvudman samt grovt bedrägeri. De misstänkta brotten ska ha skett både i ett afrikanskt land och i Sverige. Det afrikanska landet i fråga tog 2023 emot nästan en miljard kronor i bistånd från Sverige.

Brotten ska ha begåtts under nästan tre års tid, mellan 2021 och 2023. Enligt Åklagarmyndigheten är han bland annat misstänkt för att ha tagit emot mutor från organisationer som Sida beviljat bistånd till och där han själv varit involverad i beslutsprocessen.

Fortfarande brottsmisstänkt

Trots att han nu släpps ur häktet kvarstår brottsmisstankarna, säger statsåklagaren Thomas Forsberg i ett pressmeddelande.

– Jag har i dag beslutat om att försätta mannen på fri fot. Brottsmisstankarna kvarstår men det kan inte anses proportionerligt att ha den misstänkte fortsatt frihetsberövad.

Trots att mannen nu alltså släpps ur häktet beläggs han med reseförbud och får därför inte lämna Sverige.

Karta över Kongo-Kinshasa, SVT:s Johan Ripås och entrén till Sida

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sidachefen greps i maj. Men vad är det han misstänks ha gjort? SVT:s Johan Ripås reder ur vad vi vet om fallet: ”Sänder chockvågor genom biståndsvärlden” Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.