Rykten om tveksamma försäljnings- metoder har hela tiden tillbakavisats av Saab, men i kvällens reportage ges en annan bild, bl.a. av en källa som jobbat inom Gripen-projektet:
”Kontakten kunde ge pengar till de i regeringen som tvekade och till dem som redan vunnits över. Det räckte att muta nyckelpersoner i regeringen för att få igenom beslutet”.
Och tjeckiska politiker vittnar i Upp- drag Granskning om att de har erbju- dits mutor för att rösta för ett köp.
Saabs brittiska partner BAE Systems tillbakavisar alla anklagelser, men Jas-affären är en av flera som utreds av brittiska ekobrottsmyndigheten.
I Uppdrag Granskning pekas också sven- skar ut som delaktiga och den svenske överåklagaren Christer van der Kwast säger i dag att han ska försöka under- söka om Saab kan ha varit inblandat.
Tjeckien skulle köpa 24 Jas-plan, men parlamentet sade nej och Tjeckien hyr nu i stället 14 Jas-plan av svenska staten. En tidigare inledd svensk förundersökning lades ned i våras.
”Smutsig affär”
-Svenska folket kommer att bli förvånade över hur smutsiga affärerna varit när det gäller att sälja Gripen-planen, säger David Leigh, undersökande journalist på tidningen The Guardian som avslöjat flera stora skandaler i internationella vapenaffärer.
Sedan 2004 utreder brittiska myndigheter misstankar om mutor i samband med BAE-afärer i Sydafrika, Rumänien, Tanzania, Tjeckien, Chile och Qtar.
540 miljoner i provision
I ett av de unika dokumenten som Uppdrag Granskning har tagit del framgår att en österrikare skulle arbeta för att marknadsföra Gripen-planet. På kontraktet redovisas provisionen som mannen ska få om affären går i lås: fyra procent, eller upp till 540 miljoner kronor.
Genom dokument och källor inom Gripen-kampanjen kan Uppdrag Granskning visa att tre olika agenter kontrakterats av BAE, samtliga med goda kontakter inom den tjeckiska politiken och näringslivet.