Foto: Scanpix

Myten om två liter vatten

Uppdaterad
Publicerad

Att dricka två liter vatten per dag är ett återkommande råd. Men enligt en ny studie tycks effekten av vatten vara överdriven.

Friskare hy, snabbare i tanken och ett hälsosammare inre. Listan på vad vatten kan göra för din hälsa är lång. Men det finns få vetenskapliga studier som stödjer påståendena, skriver brittiska BBC.

Bakgrunden är en ny studie som genomförts av idrottsforskare i Australien. I studien testades hur vätska påverkade en grupp cyklisters prestationsförmåga.

Cyklisterna fick anstränga sig hårt tills de förlorade tre procent av deras totala kroppsvikt i vätska. Efter studien fick vissa av cyklisterna inget vatten alls, andra fick vatten som återställde en del av vätskebalansen och en tredje grupp fick vätskebalansen totalt återställd.

Vätskan injicerades intravenöst och cyklisterna hade därmed ingen aning om hur mycket vatten de fick i sig.

I resultatet av studien, som publicerats i British journal of sports medicine, upptäcktes ingen skillnad i prestation mellan de som fick vatten och de som inte fick det.

Inga vattenråd i Sverige

Och få studier stödjer påståendet att man bör dricka två liter vatten om dagen, cyklist eller inte. På svenska Livsmedelsverket ger man inga råd alls om hur mycket vatten man bör dricka, eftersom det inte finns tillräckliga vetenskapliga underlag för det.

Men varifrån kommer då det envisa påståendet om två liter vatten om dagen?

Läkaren Chris van Tulleken säger till BBC att det finns en sanning i att människor som inte lever i ett extremt klimat behöver två liter vatten om dagen. Men det behovet uppfylls ofta av det andra vi dricker eller äter.

– Det finns inget som belägger att två extra liter vatten om dagen skulle göra något gott, utan tvärtom kan det vara skadligt, säger han till BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.