Den här sommaren har hittills varit en besvikelse för åskforskarna på Ångströmlaboratoriet i Uppsala.
– Mina studenter klagar på att det inte har blixtrat tillräckligt i år, säger professor Vernon Cooray.
Enligt statistiken finns det också fog för klagan. I genomsnitt slår blixten ner 150.000 gånger i Sverige per år och förra året var en riktig åsksommar. Hittills i år har bara drygt 14 000 blixtnedslag registrerats, en stor minskning jämfört med tidigare år menar SVT:s meteorolog Per Stenborg.
– Trots ostadigt väder har det inte alls varit lika mycket åska som de senaste årens julimånader. Avrundat till hundratals blixtar har det under årets juli registrerats 14 300 blixtar i landet, vilket är klart mindre än de 193 200 blixtar i juli 2014, 70 600 blixtar i juli 2013 och 59 800 blixtar i juli 2012 som registrerades då.
Mer om vädret i juli kan du läsa i Pers krönika.
Många myter om blixtar
Förra sommaren slog blixten ner under Bråvallafestivalen i Norrköping och flera ungdomar skadades. Annars har fotbollsplaner visat sig vara utsatta platser, där det skett flera olyckor. I snitt dör en person om året och fem skadas och de allra flesta olyckor sker utomhus.
– Man ska undvika öppna platser. Ibland stannar folk i sina tält under åskoväder. Det är väldigt farligt, enligt Vernon Cooray.
Myterna om blixtnedslag är många. En är att gummistövlar skulle skydda. Det gör de inte.
– Vissa tror att det är farligt att prata i mobiltelefon utomhus när det åskar. Men det är inte sant, det är en modern myt, säger Vernon Cooray.
Forskning ger djupare kunskap om blixten
Uppsalaforskarnas senaste resultat har gjort det möjligt att kunna förutspå blixtnedslag
– Som ett resultat av vår studie kan vi i dag se var blixten kommer att slå ner i en byggnad.
Åskan är farlig, men också vacker, anser Vernon Cooray som har studerat blixtar i över 30 år.
– Blixtar är naturens fyrverkeri, så jag är övertygad om att blixtar fascinerar alla.
Myter om blixtnedslag
1. Det är bilens däck som skyddar mot ett eventuellt blixtnedslag
Att bilen är en relativt säker plats att befinna sig på när det åskar beror inte på däcken. Om blixten slår ner i bilen är det i stället karossen som skyddar personerna inuti, genom att leda strömmen runt dem, via hjulen ner i marken. Men man ska komma ihåg att bilens fönster kan spricka på grund av tryckvågen, och att om bilens tak är av plast är det inte en säker plats att vara på.
2. Det är farligt att prata i mobiltelefon när det åskar
Enligt Vernon Cooray är det ingen fara att använda mobilen när det åskar. Den vanliga fasta telefonen är det värre med, eftersom blixten kan gå genom telefonkablarna.
3. Blixten kan inte slå ner på samma ställe två gånger
Bara för att blixten redan slagit ned i till exempel ett träd betyder inte det att den platsen är ofarlig att vistas vid. Blixten kan slå ner på samma ställe flera gånger.
4. Om man har gummistövlar är man skyddad mot blixtnedslag
Detta stämmer inte, enligt Vernon Cooray. Om man är utomhus när det åskar och inte kan söka skydd inomhus ska man undvika träd och öppna ytor, och huka sig i stället för att dra på sig gummistövlarna.