Enligt Arbetsförmedlingens senaste statistik är det 32,6 procent av alla utrikesfödda i arbetsför ålder i länet som är arbetslösa. Den procentsatsen gör Blekinge till det näst sämsta länet i landet när det kommer till arbetslöshet bland utrikesfödda invånare.
Och Ronneby är den kommun i Blekinge där det går sämst – här är nästan hälften av de utrikesfödda arbetslösa.
– Det är egentligen inte ett mått på att det går dåligt, utan mer ett mått på vilken stor utmaning som vi har. De som kommer till oss måste vi ju bemöta och det har varit ett stort tryck på nyanlända, särskilt till just Ronneby. Men det är klart att vi inte är nöjda. Vi är nöjda med hur vi jobbar, men det tar tid, säger Marcus Karlström, sektionschef på arbetsförmedlingen i Ronneby.
”Vi jobbar på bra i den stora utmaning som vi har”
Han menar också att man ofta tittar på hur det går för personer som kommit till kommunen efter att de efter två år avslutat sin så kallade etableringsplan via arbetsförmedlingen.
– Man tittar då på hur det ser ut 90 dagar efter avslutad plan. Där ligger vi ändå väldigt högt på antalet som gått vidare till jobb eller utbildning. Just det är vi väldigt nöjda med och tycker att vi jobbar på bra i den stora utmaning som vi har.
Vill se fler språkpraktiker
Ronneby är alltså den kommun som sticker ut extra mycket i statistiken över antalet utrikesfödda i jobb. Ronneby är åttonde sämst i landet på den listan.
Vad kan man göra för att förbättra det?
– Språket är väldigt viktigt. Vi har ett bra samarbete med SFI, men man behöver få komma ut och träna på sitt språk. Så fler språkpraktiker hade behövts, säger Marcus Karlström.
Så här många procent av utrikesfödda (16-64 år) står utanför arbetsmarknaden i länet:
- Ronneby: 46,5 %
- Karlshamn: 32,5 %
- Karlskrona: 29,4 %
- Olofström: 25,7 %
- Sölvesborg: 23,5 %
Källa: Arbetsförmedlingens statistik från mars 2018.