Gunnar Brock var VD i Wallenbergkontrollerade Atlas Copco mellan 2002 och 2009. Mellan de åren skickade han årligen sina deklarationer till Skatteverket utan att nämna en förmögenhet på 190 miljoner kronor.
Brock tog inte heller upp alla sina förvärvsinkomster. Taxeringsåren 2005 till 2009 tjänade han sammanlagt 16 miljoner kronor som inte fanns med i deklarationerna.
Sverige ingick avtal
Han är en av alla de nästan 10.000 personer som de senaste åren har gjort självrättelser av tidigare obeskattade pengar utomlands.
Anledningen till den stora mängden självrättelser enligt Skatteverket är att Sverige precis som många andra länder från 2008 och framåt har fått informationsutbytesavtal med ett 40–tal skatteparadis.
– Vi tror att den viktigaste anledningen till alla självrättelser är informationsutbytesavtalen med skatteparadisen och med Schweiz och Luxemburg. Nu kan vi begära information från de här länderna om bankkonton, bolagskonstruktioner med mera, säger Göran Haglund på Skatteverket.
Den som bor och är skattskyldig i Sverige och blir upptäckt med att ha undanhållit pengar utomlands tvingas betala skattetillägg och kan bli anmäld och åtalad för skattebrott.
Brock begärde omprövning
Har personen undanhållit mer än cirka en halv miljon kronor i skatt klassas det som grovt skattebrott. Men den som själv berättar om pengarna i efterhand i en självrättelse slipper det. Det enda som händer då är att personen får betala skatten fem år bakåt.
Den 8 december 2010 begärde Gunnar Brock omprövning av sina deklarationer hos Skatteverket.
Han vill inte svara på frågor i en intervju. I ett mail till SVT skriver Brock följande: ”Efter att ha varit bosatt och arbetat 26 år i utlandet flyttade jag hem 2003.
Jag tog då kontakt med en erfaren svensk skatterådgivare för att få hjälp med hemflyttningen och hur jag skulle göra med mina svenska deklarationer. Jag fick då beskedet att det utländska ägandet inte behövdes tas upp i min svenska deklaration.
Några år senare fick jag kontakt med en annan skatterådgivare som trodde att det första beskedet jag fått kanske var felaktigt. Då jag inte ville att det skulle råda några som helst tvivel vände jag mig till Skatteverket och med rådgivarens hjälp begärde jag omprövning.
Vidare är det du refererar till som förvärvsinkomster helt och hållet kapitalinkomster.”
Många tunga uppdrag
Gunnar Brock har lett svenska storföretag en stor del av sin karriär. Han har varit VD för Tetra Pak, Alfa Laval och Atlas Copco. I dag sitter i styrelsen för svenskt näringslivs tyngsta maktcentrum: Wallenbergs maktbolag Investor.
Han är ordförande i Stora Enso och Mölnlycke Health Care och sitter i styrelsen för Handelshögskolan och är medlem av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin.
Men han hade knappast räknat med att hans undanhållna miljoner skulle bli kända för allmänheten.
Hittills har alla som självrättat kunnat flytta hem sina pengar utan att det hamnat i offentligheten. Men nu har Uppdrag Granskning lyckats få ut uppgifterna om vilka som gjort självrättelser från Skatteverket.
Jämför med fartkameror
Finansminister Magdalena Andersson (S) säger till SVT nyheter att det inte behöver handla om medvetna fel.
– Det kan också vara så att man misstolkat reglerna. Det finns ju möjlighet att göra en självrättelse och betala skatten som och då får man in mer skattepengar. Risken annars är att man inte hade fått in pengarna alls, säger Andersson.
Borde du inte ta mer betalat av dom när dom tar hem pengarna?
– Det här är regler som vi haft under lång tid och som gäller för alla medborgare. Det är ju lite av en tradition i Sverige att det ska bli rätt snarare än att bestraffa, fortsätter Andersson och gör en jämförelse med fartkameror.
– Först har vi en skylt som varnat för fartkameror innan de kommer. Där är fokus på att man ska sänka farten snarare än att man ska betala ut så mycket trafikböter som möjligt.