Satsningen som behöver mest el är Hybrit-projektet, där gruvföretaget LKAB, stålföretaget SSAB och energiföretaget Vattenfall tillsammans utvecklar ny teknik för att producera fossilfritt stål med hjälp av vätgas. Enligt Energimyndigheten kan det uppstå elbrist om några år om vindkraftsutbyggnaden inte ökar. Det kan leda till att stora industrisatsningar äventyras.
I Finland där SSAB också verkar går processen fortare påpekar Martin Lindqvist, vd för SSAB:
– Där är vi i slutfasen av att titta på när vi kan få el – men det får vi med stor sannolikhet i god tid före 2030.
Vad behöver den svenska regeringen göra för att säkerställa att ni får el till Luleå?
– Jag tror att vi kan lära oss en del av Finland. Vi ska ha rättssäkra och bra processer, men vi ska göra saker och ting parallellt i stället för sekventiellt. Vi kommer att behöva vindkraft, vi kommer att behöva vattenkraft och vi kommer att behöva planerbar kraft, säger Martin Lindqvist.
Northvolt: Mer vindkraftverk i Västsverige behövs
Batteriföretaget Northvolt satsar tillsammans med Volvo Cars på en fabrik i Göteborg som ska stå klar 2024.
Peter Carlsson, vd för Northvolt, påpekar att de för att få igång satsningen behöver ett utbyggt distributionsnät, som de har blivit lovade av Svenska kraftnät. Samtidigt kräver det också att fabriken fylls med energi.
– Som det är nu behöver vi bygga mer vindkraftverk i Västsverige. Man kan inte riktigt säga ja till det ena och nej till det andra, säger han.
Ebba Busch svarar på kritiken
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) menar att vindkraft som en kortsiktig lösning är den svenska regeringens hållning. Samtidigt har hon tidigare sagt att en utbyggnad av vindkraft måste ske med stor försiktighet.
Har du som näringsminister fått en ny förståelse för att vindkraften är viktig i det korta loppet?
– Jag har alltid haft grundförståelsen att vi behöver snabba på tillståndsprocesserna kring vindkraften, säger Ebba Busch.
Hon tillägger:
– Men att tro att vi bara kan lägga benet på förnyelsebart, och bara ha väderberoende kraftproduktion i Sverige, det är helt enkelt inte ansvarsfullt.