Närproducerat kan komma långt ifrån

Uppdaterad
Publicerad

Tycker du att moroten smakar extra gott när den är närproducerad? Det är du inte ensam som konsument att tycka. Men närproducerad är det luddigaste begreppet som jordbruket och handeln infört, visar en undersökning från Jordbruksverket.

Intresset för lokal och regional mat ökar bland konsumenter såväl i Sverige som i många andra länder samtidigt som producenter och handel ser nya marknadsmöjligheter i denna trend.

Ingen enhtelig definition

Det finns ingen enhetlig definition på vad närproducerat innebär.

-Det kan vara en vara som är producerad på en gård i närheten av där du bor, men den kan lika gärna ha producerats någonstans i den region där du bor eller någonstans i Sverige eller i Norden, så vitt kan begreppet tolkas, säger Anna Wretling Clarin som författat rapporten.

Vi köper närproducerade livsmedel av olika anledningar: för att vi vill gynna vår hembygd och det småskaliga jordbruket, och vi tror oss få varor med bättre kvalitet.

-Eftersom begreppet är så luddigt finns det inga normer om hur långt ifrån varan får vara producerad eller vilken kvalitet varan måste hålla. I slutändan är det konsumenten själv som får avgöra om varan är närproducerad eller inte utifrån de värderingar som han eller hon tolkar in i begreppet, säger Anna Wretling Clarin.

Svårt att veta

Men som konsumenter är det svårt att veta om vi får vad vi tror att vi betalat för när vi går hem från butiken med närproducerade livsmedel i kassen.

Jordbruksverket kommer dock inte att ta initiativ till att skapa en definition för närproducerat.

-Vi vill med vår rapport uppmärksamma konsumenter och producenter på läget och skapa debatt. Sedan är det upp till producent- och konsumentorganisationerna om de vill ta fram en definition för begreppet, säger Anna Wretling Clarin.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.