Nässprayen innehåller esketamin som är en starkare variant av narkosmedlet och partydrogen ketamin.
Tillverkaren Janssen hävdar att sprayen har en snabb effekt. Minst sex av tio uppges svara på behandlingen inom fyra veckor. Det kan ge hopp till människor som inte blir bra av antidepressiva tabletter.
– Många med depression är i arbetsför ålder och det här borde kunna ge samhällsvinster som återgång i arbete, säger forskaren och psykiatrikern Mikael Tiger vid Karolinska institutet.
EU godkände sprayen strax före årsskiftet. Men beslutet har mötts av stark kritik i flera länder.
Läkare: ”Vi är chockade”
Kritikerna menar att godkännandet är förhastat och att tillverkaren varken har lyckats bevisa att sprayen fungerar mot depression eller att den är säker på sikt.
I ett brev till det europeiska läkemedelsverket EMA skriver tolv brittiska psykiatriker och psykologer att sprayens effekt visat sig vara så liten att den inte är kliniskt meningsfull i förhållande till placebo med vattenspray.
De menar också att man skulle kunna uppnå liknande resultat, som till exempel kortvarig eufori, av andra gatudroger och konstaterar att de är lika chockade av den senaste utvecklingen som de hade varit om en ny variant av kokain hade lämnats in för godkännande.
Men läkemedelsbolaget slår ifrån sig kritiken.
– När man gör en sammanvägd bedömning av alla studier så finns det inga tveksamheter om att den här behandlingen är effektiv och säker, säger Mikael Själin som är medicinskt ansvarig på Janssen, som tillverkar sprayen.
Sprayen ska utredas
Hittills är det bara drygt 100 svenskar som har fått pröva sprayen i kliniska behandlingsstudier.
Ingen vet exakt hur många patienter som kan bli aktuella för behandling med sprayen, men läkare som SVT har talat med tror att det handlar om mellan 90 000 och 300 000 personer per år i Sverige. Enligt Janssen rör det sig dock om betydligt färre patienter – deras uppskattning är mellan 15 000 – 30 000 personer.
Landets regioner har dock fått rådet att avvakta med användningen tills NT-rådet, Rådet för nya terapier, har utrett frågan. Det återstår alltså att se om sprayen kommer att erbjudas inom den svenska vården eller inte.
Fakta: Nässpray mot depression
Nässprayen Spravato innehåller den narkotikaklassade substansen esketamin och är till för patienter med måttlig till svår depression och som inte har blivit hjälpta av minst två olika antidepressiva läkemedel.
Sprayen ska ges i kombination med behandling med antidepressiva tabletter och tas under uppsikt av vårdpersonal.
Behandlingen med sprayen sker två gånger i veckan under de första fyra veckorna. Om patienten svarar på behandlingen ska den fortsätta i minst sex månader.
EU:s godkännande av Spravato är baserat på data från tillverkaren Janssens kliniska prövningsprogram med fem fas 3-studier, med 1 600 vuxna patienter med behandlingsresistent depression. Som längst var uppföljningstiden drygt ett år.
Nässprayen har biverkningar som förhöjt blodtryck, urinvägsbesvär, yrsel, illamående, trötthet, huvudvärk, försämrad smak, domningar och overklighetskänslor.
Janssen har inte fastställt priset för Spravato i Sverige ännu. Detta sker i förhandlingar med NT-rådet, Rådet för nya terapier. NT-rådets brittiska motsvarighet NICE, National Institute for Health and Care Excellence, uppger att kostnaden för en genomsnittlig behandling blir 10 554 pund (ca 129 000 kronor). Därtill tillkommer vårdens kostnader för övervakning i samband med att sprayen tas.