Regeringens plan om smittan ökar: ”Då kan det gå snabbt”

Publicerad

Det första av tre steg i regeringens plan för coronaåtgärder börjar gälla den 8 december. Målet är att åtgärderna ska vara lagom och väl avvägda, enligt socialminister Lena Hallengren (S). Men regeringen är samtidigt beredd att med kort varsel införa nästa steg – om smittspridningen ökar. 

– Då kan det gå relativt snabbt, säger Lena Hallengren i SVT:s Aktuellt.

Åtgärderna som införs innebär bland annat en rekommendation om att arbetsgivare ska erbjuda anställda möjlighet att jobba hemma, och att munskydd ska användas om trängsel i kollektivtrafiken inte kan undvikas. Regeringen hoppas nu att bromsa smittspridningen och minska risken för att trycket på sjukvården blir för högt. 

– Men vi har en helt annan situation jämfört med förra året. Nu har vi en stor andel av befolkningen som är vaccinerad och det gör att även om vi har en omfattande smittspridning så ser vi inte alls samma avtryck på hälso- och sjukvården och intensivvården, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell i Aktuellt. 

Coronapandemin

– Avsikten nu är att ha lagom åtgärder, för vi vet att kraftfulla åtgärder får negativa konsekvenser för folkhälsan. Åtgärderna måste verkligen vara nödvändiga, säger socialminister Lena Hallengren (S) i Aktuellt.

Kan bli snabbt beslut om nya åtgärder

Lena Hallengren pekar på att hårdare restriktioner riskerar att leda till negativa konsekvenser bland annat för folkhälsan.

– Vi ska ha så tuffa åtgärder som krävs, men inte mer, säger hon. 

Men fler åtgärder är ändå att vänta om smittspridningen ökar – då kommer regeringen fatta beslut om nästa steg i åtgärdsplanen. 

– Om det visar sig att vi får en väsentligt ökad smittspridning och belastning på sjukvården tar vi ytterligare steg och då kan det gå relativt snabbt. Vår ambition med den här planen är att ge bästa möjliga framförhållning och ge möjlighet till en viss förberedelse, säger Lena Hallengren. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet