Två kvinnor som sitter bredvid varandra utomhus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var ett kommentarsfält där folk diskuterade hur jag skulle dödas” – Hör Aida Badeli f.d. språkrör för Grön ungdom och riksdagsledamot Helena Storckenfeldt (M) berätta om hot och trakasserier de utsatts för. Foto: Maximilian Lynton/SVT

Nästan varannan ung politiker utsatt för hat och hot: ”Ett jätteproblem”

Uppdaterad
Publicerad

Nästan varannan ung politiker utsattes i fjol för trakasserier, hot eller våld, enligt Politikernas trygghetsundersökning.

– Det är ett hot mot demokratin, säger Rebecka Forsberg, språkrör för Grön Ungdom.

Överlag var antalet utsatta förtroendevalda något färre förra året jämfört med valåret 2018. Men nästan en tredjedel vittnar om att de blivit utsatta för hot, trakasserier eller våld.

Och bland personer som är 29 år eller yngre uppger drygt 44 procent att de drabbats.

Hot mot politiker

Brottsförebyggande rådet (Brå) konstaterar i ett pressmeddelande att det är ”allvarligt att så många unga politiker blir utsatta för hat och hot”.

Svårt att locka medlemmar

Andelen utsatta var klart flest i Miljöpartiet, drygt 48 procent. Rebecka Forsberg, språkrör för Grön Ungdom, anser att utvecklingen är oroande.

– Det är ett jätteproblem, säger hon.

– Det är ganska uppenbart tycker jag att utvecklingen de senaste åren har gjort att vi får svårare att engagera nya medlemmar.

Därefter kommer Sverigedemokraterna, med 33,2 procent utsatta politiker, marginellt före Centerpartier och Liberalerna.

Bland de förtroendevalda i Moderaterna uppger nästan 29 procent att de blivit utsatta för hat och hot.

– Jag fick ett mejl från en väldigt arg person som gjort ett register över mitt liv, var jag bodde, telefonnummer, kontaktuppgifter till nära och kära... Det kändes väldigt obehagligt, säger riksdagsledamoten Helena Storckenfeldt (M).

”Orkar inte med en hatstorm”

Enligt Rebecka Forsberg har hatet ökat markant de senaste åren.

– Det har varit en stor förändring de senaste fyra-fem åren. Inte minst i Almedalen, där vi har fått rådet att inte ha på oss några pins, kläder eller andra markörer som visar att vi är miljöpartister, säger hon.

Brå skriver i rapporten att ungefär en tredjedel av de förtroendevalda begränsar sin aktivitet på sociala medier till följd av utsattheten. Rebecka Forsberg har själv upplevt effekterna bland sina partikamrater.

 – Jag märker att många av mina partikamrater drar sig för att skriva saker för att man inte orkar med en hatstorm just den dagen och det är ett gigantiskt problem.

Fakta: Utsatthet utifrån partitillhörighet

Andel förtroendevalda som uppger att de utsattes 2022, uppdelat på partitillhörighet

Miljöpartiet: 48,1 procent

Sverigedemokraterna: 33,2 procent

Centerpartiet: 32,1 procent

Kristdemokraterna: 23,8 procent

Liberalerna: 32,8 procent

Moderaterna: 28,5 procent

Socialdemokraterna: 27,9 procent

Vänsterpartiet: 28,5 procent

Övriga partier: 21,7 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hot mot politiker

Mer i ämnet