Massiv pakethantering för de butiker som är postens paketombud Foto: TT

Näthandeln orolig för julklappskaos

Uppdaterad
Publicerad

E-handeln rusar i Sverige, och till jul riskerar utlämningsställen att bli överfulla. Nu oroar sig myndigheter för att att det befintliga systemet är ohållbart.

Prognosen är att den totala e-handeln i Sverige ökar med 17 procent i år. Under det tredje kvartalet noterades den allra största ökningen för leksaker, upp 25 procent, rapporterar TT.

– Vi ser dagligen rapporter om försenade leveranser och att det blir så fullt på utlämningsställen att de inte kan ta emot leveranserna, säger Alexandra Synnermark, ordförande i Lek- och babybranschen.

Att julklappar riskerar att inte komma fram i tid är vanligt som konflikt i julsagor och filmer, och nu är man orolig att det problemet kan bli verklighet.

– Vi vet av erfarenhet att paket inte har kommit iväg med bilar och sedan har de blivit liggandes hos olika utlämningsställen där de inte hunnit bli skannade, säger Synnermark.

Stora utmaningar

Post- och telestyrelsen säger att det är tydligt att samhällstrenden med ökad e-handel gör att postoperatörer och distributionsföretag för närvarande har ”stora utmaningar” eftersom utvecklingen går så snabbt.

Och problemen handlar just nu mycket om att hitta ombud och utlämningsställen av paket, och att paket blir liggande där.

”Krävs fler utlämningsställen”

Susanne Åhlén, butikschef för Coop i Sockenplan i Stockholm, har sin analys klar.

-Det måste finnas fler utlämningsställen. För det finns ett maxtak för hur många paket man kan ha i en butik.

Men i städerna är affärsinnehavarna inte alltid intresserade av att vara ombud.

-De har att välja på om de ska upplåta ytan till att sälja sina varor eller vara ombud. De räknar varje kvadratmeter där man tjänar mest. Det finns butiker som sagt att de inte vill vara ombud längre och då har Postnord fått gå tillbaka till egna företagscenter, säger Olof Bjurö, avdelningschef för postavdelningen postavdelningen på Post- och telestyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.