Sedan den ryska invasionen möts ett 50-tal länder regelbundet på den amerikanska militärbasen Ramstein i Tyskland – för att planera militära stödinsatser till Ukraina under ledning av USA genom ”Ukraine Defense Contact Group”, UDCG.
Oro över uteblivet stöd
USA har hittills stått för merparten av stödet till Ukraina, men oron växer nu bland EU-ledarna för att Donald Trump ska stoppa stödet helt om han blir vald till president i höst.
– Det återstår att se, men det är väldigt viktigt att stödet på båda sidor Atlanten fortsätter och är långsiktigt, det som är glädjande är att Tyskland ökar sitt stöd, och Frankrike har aviserat att man kommer öka sitt stöd, säger försvarsminister Pål Jonson (M) som är på plats i Ramstein.
Just nu förbereder sig en rad europeiska länder för hur en möjlig situation ska hanteras där det amerikanska stödet till Ukraina stoppas mer permanent.
– Det finns en förberedelse bland många europeiska länder, både för att man måste ta ett större ansvar för Europas säkerhet, genom ökade försvarsinvesteringar, men också att man kommer att behöva ta ett större ansvar för stödet till Ukraina, säger Pål Jonson.
Nato kan få ökad roll
En annan konsekvens av ett tänkbart minskat amerikanskt engagemang kring Ukraina-stöd är att Nato kan komma att spela en större roll – i stället för UDCG som leds av USA.
– Det kan bli så att Nato får en ökad roll kopplad till stödet till Ukraina.
Ser du någon risk för att det här då kommer påstås vara ett krig mellan Nato och Ryssland?
– Nej, det är ryska narrativ. Vad det handlar om är dels att Nato har ett Ukrainaråd som etablerats sedan Vilniusmötet i somras, och dels att det finns en fond som Nato använder för att stötta ukrainarna med bränsle och vissa typer av försvarsmateriel, så det är i grunden det som det handlar om, men också att Nato kan ta en ökad roll när det gäller stöd till Ukraina.
Hundratals miljarder i stöd
Ukraine Defense Contact Group, UDCG, också kallad Ramstein-gruppen, består av 56 länder från olika delar av världen, däribland samtliga Nato-länder och samtliga EU-länder, men även andra stater såsom Australien, Kenya och Sydkorea.
Gruppen leds av USA och sammankallades för första gången i april 2022, två månader efter Rysslands invasion av Ukraina.
Hittills har UDCG samlat in 942 miljarder kronor i form av olika konkreta militära stödpaket, men också rena penningbidrag, till det ukrainska försvaret.
Mötet fyller flera olika funktioner, framför allt handlar det om koordinering av det internationella stödet, men även diskussion och inspiration kring framtida stöd nämns som viktigt av deltagarna.