• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Grafiken visar hur den planerade gasledningen skulle gå från Ryssland till Tyskland. Foto: SVT Design

Därför är gasledningen kontroversiell

Uppdaterad
Publicerad

Den planerade gasledningen Nord Stream 2 orsakar en djup spricka. Både inom Europa och Sverige. Här är bakgrunden till varför projektet är så kontroversiellt.

Någon rättslig grund för Sverige att stoppa den nya gasledningen finns inte enligt regeringen, trots att den går genom den svenska ekonomiska zonen i Östersjön. Men utrikesminister Margot Wallström (S) har i en utfrågning i riksdagen förklarat att regeringen aktivt motverkar bygget av en ny rysk gasledning i Östersjön.

Beroende av Ryssland

Bland annat genom påtryckningar i Bryssel och försök att övertala Tysklands regering att stoppa projektet.  Även de Baltiska staterna och flera andra östeuropeiska EU-länder, främst Polen, har motsatt sig projektet. Liksom USA; bland annat i samband med vice president Joe Bidens besök i Stockholm i augusti.

Nord Stream

Skälet är att man inte vill att Europa blir ännu mer beroende av gasen från Ryssland, som i så fall kan utnyttjas av Kreml som påtryckningsmedel. Den tyska regeringen, med förbundskansler Angela Merkel i spetsen, har dock hittills valt att stödja den nya gasledningen, som av Merkel beskrivs som en strikt kommersiell affär.

Pengar på spel

Sverige är delat i frågan. Argumenten för att låta projektet ha sin gång är främst ekonomiska. För de djuphamnar som konsortiet behöver hyra för att förvara och skeppa ut de jättelika rördelarna, ligger många sköna miljoner kronor i potten. I Sverige handlar det om Slite på Gotland och Karlshamn i Blekinge.

För Karlshamns del handlar det om tiotals arbetstillfällen samt intäkter på upp emot 100 miljoner kronor till det kommunala hamnbolaget. Där har kommunen redan bestämt sig för att hyra ut hamnen till Nord Stream 2. På Gotland handlar det om 25-60 miljoner kronor, och där fattas beslutet i tekniska nämnden senare.

Båda kommunerna har också begärt pengar som kompensation om regeringen skulle avråda.

Säkerhetspolitik

För mot de ekonomiska argumenten står nämligen de säkerhetspolitiska. Rysslands allt mer aggressiva framtoning har gjort den rysk-tyska gasledningen genom Östersjön till en het politisk potatis. 

– Vår försvarsminister har väldigt tydligt uttryckt att Ryssland är en aggressiv part i vårt närområde och att vi ska ha ett militärt samarbete med andra länder för att kunna stå emot det. Då vore det väldigt märkligt om vi släppte in dem i två av våra mest strategiskt viktiga områden. Hur förklarar man det? säger säkerhetspolitiske experten Peter Mattsson på Försvarshögskolan.

Borgerlig kovändning

Redan i våras var Liberalerna ute och argumenterade mot ytterligare en gasledning och i somras följde Moderaterna och Kristdemokraterna efter. Samma partier som satt i regering och godkände den första gasledningen har nu gjort helt om och säger nej till Nord Stream 2.

Skälen är bland annat att båda hamnarna är centrala ur försvarssynpunkt. Karlshamn för sitt läge nära marinbasen i Karlskrona och flygflottiljen i Ronneby. Slite för att Gotland anses ha avgörande strategisk betydelse i Östersjön.  Även Sveriges överbefälhavare Micael Bydén har uttryckt synpunkter mot att låta Gazprom få hyra svenska hamnar.

Fakta: Nord Stream 2

  • Nord Stream 2 är en naturgasledning som ska gå genom Östersjön mellan Ryssland och Tyskland. Tanken är att ledningen ska gå bredvid den redan existerande Nord Stream som blev klar 2011.
  • Ledningarna kan transportera 55 miljarder kubikmeter gas om året direkt från Ryssland till industrier och hushåll i centrala Europa. I dag leds den bland annat genom Ukraina och Polen, som tar betalt detta.
  • Nord Stream ägs till hälften av energijätten Gazprom, där den ryska staten är huvudägare. Övriga ägare är brittisk/nederländska Shell, tyska BASF/Wintershall och Uniper, österrikiska OMV och franska Engie. 
  • Ledningen är 120 mil lång och planeras gå genom ryskt, finskt, svenskt, danskt och tyskt vatten. Därför behövs ett godkännande från respektive stat. Tyskland har redan godkänt.
  • Den uppskattas kosta närmare 100 miljarder kronor och kommer att ta minst två år att bygga. För att kunna genomföra arbetet behövs tillgång till hamnar kring Östersjön.
  • Arbetet planeras vara klart 2019.
  • Läs mer HÄR och HÄR

Källa: Nord Stream 2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nord Stream

Mer i ämnet