• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Pastarätt med scampi Foto: AP/TT

Naturskyddsföreningen: Undvik all scampi

Uppdaterad
Publicerad

I dag anordnar Naturskyddsföreningen ”Anti scampi”-dagen, ett led i deras mångåriga kamp för att få bort scampi – även känt som tigerräkor eller jätteräkor – från svenska matbord. Trots miljöcertifierade alternativ anser föreningen att man helt bör undvika räkorna.

Scampi är fortfarande en någorlunda populär ingrediens i exempelvis sushi och pastarätter. Naturskyddsföreningen har drivit kampanjen ”Anti scampi” sedan 2011, i syfte att belysa de negativa effekter räkorna har på såväl miljö som den lokala näringen i de länder där de odlas.

GUIDE: Hur äter man sushi på rätt sätt?

Dessa effekter har uppmärksammats, och många svenska affärer och restauranger har valt att övergå till miljöcertifierade jätteräkor. Naturskyddsföreningen menar dock att det allra bästa är att undvika scampi helt och hållet, för att säkerställa att man inte bidrar till deras enorma miljöpåverkan.

– Ur miljösynpunkt har vi tre huvudsakliga punkter vi trycker på. Den första är mangroveskogen, som skövlas för att göra plats för de enorma räkodlingarna. Skogen agerar som ett naturligt skydd mot storm och svallvågor. Det innebär alltså fara för lokalbefolkningen, och därtill försvinner fisk och andra naturresurser de livnär sig på, säger Sara Fröcklin, sakkunnig i tropiska och marina frågor på Naturskyddsföreningen.

Kemikalier och överfiske

– Sedan har vi det faktum att räkorna odlas i enorma kvantiteter, vilket gör att de lätt drabbas av sjukdomar. Då tvingas man ge dem antibiotika och andra kemikalier som inte är bra för miljön. Slutligen matas räkorna med stora mängder foder gjort på fisk som inte är hållbart fiskad – det bidrar än mer till överfisket, säger Fröcklin.

Hur kan man som svensk konsument hjälpa till?

– Förutom att själv undvika räkorna kan man sprida kunskap om dem och deras odlingsvillkor, och även prata med sina lokala handlare och restauranger. Om de tillhandahåller jätteräkor kan det vara bra att sätta press på dem och informera om den skadliga påverkan räkorna har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.