Charlotta Friborg, programchef och ansvarig utgivare, SVT Riksnyheter. Foto: Stina Stjernkvist/ SVT

”Nej, vi kan inte tagga ner”

Uppdaterad
Publicerad

Kan ni inte tagga ner lite nu när nationen är i kris? Måste ni hålla på och hacka på myndigheter, experter och politiska makthavare som ju jobbar hårt och gör så gott de kan? Den här typen av publikreaktioner får jag ibland när vi synar myndigheters och politikers agerande under coronakrisen. Mitt svar är: Nej.

Ansvarsutkrävande och kritisk granskning är grundbultar i journalistiken och behovet minskar inte under en nationell kris. Om något, så ökar det. Vi är mitt i en kris där ytterst människors liv och hälsa står på spel. Journalisters granskning av hur makt- och myndighetsutövning fungerar under corona-pandemin är helt central.

Grundlagsfästa rättigheter som offentlighetsprincipen och meddelarfriheten finns inte för journalisters höga nöjes skull. Det handlar om något så fundamentalt som ett samhällssystem byggt på en maktdelningsprincip där flera olika krafter ska granska dem som utövar den offentliga makten. Journalistiken är en av dessa.

Nyhetsbloggen

Bara under senaste veckan har vi sett flera exempel på hur viktig journalistikens granskande kraft är. SVT Nyheter avslöjade hur kommunernas intresseorganisation fick myndigheter att tona ner kravet på munskydd i äldrevården.

Denna granskning ledde till att fackförbundet Kommunal nu JO-anmält Arbetsmiljöverket.

Vi har sett flera exempel på hur kommuner försökt lägga munkavle på sina anställda och förbjuda dem att tala med medier, något som är ett direkt grundlagsbrott. Här skriver Nerikes Allehandas chefredaktör om ett sådant tilltag. Örebro kommun drog tillbaka sitt försök att begränsa meddelarfriheten först efter att NA rapporterat om det.

Samma sak har skett i Västerås och i Gällivare.

Kunskapen om grundlagsfästa rättigheter är uppenbarligen skral på sina håll i landet. Alltmer tydligt är också hur kommuner försökt gömma sig bakom påståenden om sekretess. De har rakt av ljugit för journalister om att de inte haft information om smittspridningen på äldreboenden – allt för att undanhålla detta för medierna och därmed även för allmänheten.

Tidningsgruppen Sörmlands Media, med tidningen Eskilstuna Kuriren, har gjort en mycket förtjänstfull granskning av detta systematiska mörkande.

Eskilstuna Kuriren har, genom att begära ut mejlväxlingar, kunnat visa hur kommundirektörerna agerade tillsammans för att hålla informationen borta från journalistisk granskning.

Det är faktiskt hårresande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet