Foto: Scanpix

”Nix” för mobiler kan försämra skyddet

Uppdaterad
Publicerad

Nix-registret för mobiltelefoner kan leda till en ”radikal försämring” för konsumenter, hävdar två generaldirektörer.

De fruktar att registret skapas för att kunna slopa regler som redan förbjuder säljsamtalen.

– Konsekvensen av ett sådant beslut blir att alla mobilanvändare som även i fortsättningen vill slippa säljsamtal (totalt finns det närmare 14 miljoner mobilabonnemang i Sverige) nu tvingas att ”nixa sig”. Innan det har hunnit ske blir det alltså fritt fram för telemarketingföretag att ringa säljsamtal till mobiltelefoner, skriver Gunnar Larsson, generaldirektör för Konsumentverket och kollegan på Post och telestyrelsen, Göran Marby, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

”En radikal försämring”

De regler som de befarar är på väg bort är de etiska riktlinjerna som branschorganisationen Kontakta har.

Enligt dem är det otillåtet att ringa säljsamtal till mobiltelefoner om det inte handlar om någon som redan är kund.

– Vad som egentligen innebär en radikal försämring för konsumenterna presenteras av branschen som något positivt, skriver Larsson och Marby och syftar på det nya nix-registret för mobiler.

De anser dock att det ”är uppenbart att det förhåller sig precis tvärtom, att det är branschen som kommit på en plan för att tjäna mer pengar”.

Efterlyser ja-register

I stället för anmäla att man vill slippa telefonförsäljning till ett nix-register, efterlyser Gunnar Larsson ett ja-register, där konsumenter och småföretagare som vill få försäljningssamtal skulle kunna registrera sig.

Idén avfärdas av Tina Walroth, vd för Kontakta, branschorganisation för företag som arbetar med kundservice och telefonförsäljning. Hon anser att det redan finns ett ja-register.

-Enligt de etiska reglerna är det bara tillåtet att ringa om det finns en kundrelation eller om konsumenten har tackat ja till telefonförsäljning. Det fungerar inte. Vi har haft en utmaning med bolag som ringer till mobiltelefoner trots att det inte är tillåtet. Nix för fast telefoni har fungerat utmärkt därför vill vi att samma tänk ska tillämpas oavsett vilken teknik man använder, säger hon.

Enligt henne är åtta av tio svenska positiva till spärrmöjligheter även för mobiltelefon. Först efter sommaren ska branschen fatta beslut om de etiska reglerna.

-Ännu så länge är det dagens etiska regler som gäller och där anges ett förbud mot att ringa mobiltelefoner, säger Tina Walroth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.