Nordkoreas ledare Kim Jong Un och Sydkoreas president Moon Jae-In har i dag träffats för andra gången på en månad för att diskutera fredsöverenskommelser mellan länderna. Foto: TT

Nord- och Sydkoreas ledare möttes vid gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Sydkoreas president Moon Jae-In har träffat Nordkoreas ledare Kim Jong-Un vid gränsen mellan de två länderna.

Samtidigt har USA återstartat förberedelserna inför ett toppmöte mellan president Donald Trump och Kim Jong-Un i Singapore i juni.

Samtalen om ett möjligt toppmöte i Singapore i sommar är ”mycket produktiva”, konstaterar president Donald Trump, sedan en tvärvändning i den havererade relationen med Nordkorea tycks ha skett.

Vid det lika oväntade som hastigt genomförda mötet mellan president Moon Jae-In och diktatorn Kim Jong-Un diskuterades bland annat det planerade och därefter inställda toppmötet mellan Kim och Trump, enligt Reuters. Moon kommer att tillkännage resultatet av det två timmar långa samtalet på söndagsmorgonen lokal tid, uppger sydkoreanska regeringstjänstemän. Mötet ägde rum strax norr om den starkt befästa gränsen – den så kallade demilitariserade zonen – mellan de två koreanska staterna.

Förargade Pyongyang

I april hölls ett lyckat och mycket uppmärksammat möte mellan Moon och Kim, också det vid den demilitariserade zonen. Efter det meddelade USA att ett möte om nedrustning skulle hållas mellan Trump och Kim.

Därefter blev regimen i Pyongyang förargad av Sydkoreas och USA:s militärövningar runt Koreahalvön. Men också av att amerikanska ledare drog paralleller till Libyen – ett förnedrande exempel för Pyongyang eftersom diktatorn Muammar Gaddafi där gick med på att avstå från kärnvapen, men några år senare störtades och lynchades under en revolt som stöddes av bland andra USA.

För Nordkorea – som bland annat kräver att statens och regimens säkerhet garanteras om ett avtal ska kunna undertecknas – uppfattas referenserna till Libyen därför som en röd flagga.

USA å sin sida klagade på att Nordkorea inte besvarade kontaktförsök, och i torsdags skrev Trump ett brev till Kim med beskedet att Singapore-mötet ställts in på grund av landets aggressiva retorik. Beskedet utlöste dock beklaganden från flera av de båda ländernas viktigaste allierade, och uppenbarligen febril diplomatisk aktivitet.

Kan bli verklighet

I fredags hälsade Nordkoreas regim dock via sitt utrikesdepartement att den är beredd att mötas och prata, ”när som helst, på vilket sätt som helst”. Ett scenario som nu ser ut att kunna bli verklighet, trots allt.

”Om nödvändigt kommer det att förlängas”, så att det pågår i flera dagar, skriver Trump på Twitter angående det potentiella mötet.

På lördagen meddelade Vita husets pressekreterare Sarah Sanders också att USA skickar en grupp amerikanska företrädare till Singapore i helgen för att arrangera förberedelserna inför ett möte mellan Trump och Kim den 12 juni.

Omkring 30 personer från Vita huset och utrikesdepartementet kommer att medverka i förberedelserna, rapporterade Politico tidigare.

Bakgrund: Relationernas bergochdalbana

Under våren 2018 har relationen mellan Nordkorea och västvärlden i hög grad tinat upp, bland annat efter Nordkoreas deltagande i vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang.

Den 27 april möttes ledarna för de två koreanska staterna i fredshuset i Panmunjom, på gränsen mellan Nord och Syd, och enades då om att arbeta för ett fredsavtal och kärnvapennedrustning på Koreahalvön. Den 9 maj besökte USA:s utrikesminister Mike Pompeo Nordkoreas huvudstad Pyongyang och träffade då diktatorn Kim Jong-Un.

Nordkorea lovade i ett tecken på god vilja att montera ned sin anläggning för kärnvapentester för att hålla det löfte som gavs vid mötet i slutet av april. Något de under överseende av journalister påstod sig ha genomfört på torsdagen, den 24 maj. Ingen av journalisterna på plats fick dock ta med sig gps, eller på annat sätt avgöra att de befann sig på rätt plats. Ett annat tecken på god vilja de senaste veckorna var frisläppandet nyligen av tre amerikaner som suttit fängslade i Nordkorea.

Den 12 juni skulle Kim och USA:s president Donald Trump enligt planen träffas i Singapore.

I förra veckan kom dock en plötslig vändning i retoriken. Nordkorea ställde in ett planerat samtal på hög diplomatisk nivå som skulle hållas med Sydkorea. Regimen sade sig även behöva ompröva toppmötet i juni om Washington insisterar på att Nordkorea ger upp sitt kärnprogram.

I torsdags meddelade Trump att det planerade toppmötet den 12 juni ställs in. Orsaken angavs bland annat vara Nordkoreas hårda retorik den senaste tiden.

Redan på fredagen sade sig Pyongyang vara redo för ett toppmöte ”när som helst, på vilket sätt som helst”. Det dröjde inte länge innan Trump därefter kovände och konstaterade att Singaporemötet kanske kommer att äga rum trots allt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.