Kurserna på bankerna i Europa har under en längre tid fallit kraftigt. Och en av anledningarna har varit att det finns en nervositet inför den stresstest som den europeiska bankmyndigheten EBA ska redovisa i kväll .
Sitter med problemlån
I fokus står de italienska bankerna och då speciellt Monte dei Paschi di Siena som är Italiens tredje största bank. Den grundades redan år 1472 och har som många andra banker i Italien problem med dåliga lån. För Italien har till skillnad från många andra länder inte tagit itu med problemen som uppstod under och efter finanskrisen år 2008. Många banker hoppades att när den ekonomiska tillväxten satte i gång skulle problemen lösa sig själv.
Företag som råkat i kris skulle då kunna börja betala på sina lån men så blev inte fallet och de italienska bankerna sitter nu med problemlån på ofantliga 3 400 miljarder kronor. Det handlar om att nästan var femte företag som lånat pengar i det italienska banksystemet inte kan göra rätt för sig och betala av räntor på sina lån.
Måste lägga korten på bordet
Hur allvarlig situationen är skulle avslöjas i kväll klockan tio då bankerna måste lägga korten på bordet. Det är därför som storbanker över hela världen arbetat intensivt för att få i hop ett räddningspaket för krisbanken Monte dei Paschi di Siena som enligt nyhetsbyrån Reuters ser ut att nå framgång. Ett konsortium lett av den amerikanska storbanken JP Morgan men där även Citigroup, Bank of America, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Santander, Credit Suisse och Mediobanca ingår har fått fram de pengar som behövs för att rädda banken.
Nordea värt tre gånger mer
Hur djup krisen är för de italienska bankerna visar börsens värdering där den nordiska storbanken Nordea är värt tre gånger mer än vad hela det italienska banksystemet är. Och då har ändå kursen på Nordea fallit med 30 procent på ett år.
De italienska bankerna med Monte dei Paschi spetsen har också blivit en broms för hela den italienska ekonomin. För bankerna är blodomloppet i den ekonomiska verksamheten. Och när bankerna tvingas ägna sig åt att ta hand om dåliga lån blir det inte tillräckligt över för satsningar på de företag som går bra. Och för att Italien ska få fart på ekonomin krävs det därför första att få bankerna på fötter igen. Det är därför som räddningspaketet för världens äldsta bank är så viktigt.