Norska myndigheter dröjer med besked om Astra Zenecas vaccin till mitten av april. På bild Camilla Stoltenberg, chef över norska Folkehelseinstituttet. Foto: Leszek Szymanski/EPA, Berit Roald/NTB/TT

Norge gör som Danmark – beslut om Astra Zenecas vaccin dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Norge gör som Danmark och skjuter upp beslutet om vidare användning av Astra Zenecas vaccin till mitten av april.

– Vi har beslutat att ha en fortsatt paus och fatta ett nytt beslut senast den 15 april, säger Camilla Stoltenberg, direktör på FHI till NRK.

Enligt Stoltenberg vill man göra ytterligare undersökningar för att fastställa nyttan av vaccinet för olika åldersgrupper.

– Vi har begränsad information från andra länder som har eller inte har vaccinerat de över 65 år hittills, säger Stoltenberg.

Fyra personer har dött i Norge

Norge stoppade vaccinationen med Astra Zeneca den 11 mars i år efter rapporter om misstänkta biverkningar hos vissa vaccinerade personer. I landet har fyra personer dött och två behandlas på sjukhus efter att ha fått en kombination av blödning, blodproppar och lågt antal blodplättar.

Norska forskare tror att detta beror på ett starkt immunsvar mot AstraZeneca-vaccinet.

Stoltenberg säger att antalet allvarliga fall i Norge är en del av det som ligger bakom beslutet att förlänga pausen.

Danmark och Norge skiljer sig från övriga Norden

Bland de nordiska länderna är det nu alltså Sverige, Finland och Island som har återupptagit vaccinationen. Men de kommer bara att erbjuda det till äldre människor.

EMA har inte hittat orsakssamband

Ännu finns inget fastslaget orsakssamband mellan vaccinet och de misstänkta biverkningarna – blodproppar i kombination med brist på blodplättar.

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) har undersökt om de rapporterade hälsoproblemen med Astra Zenecas vaccin rör sig om verkliga biverkningar eller rena tillfälligheter. Man har inte funnit något orsakssamband och betraktar vaccinet som säkert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.