Nyttan med Astra Zenecas vaccin är större än riskerna. Det meddelade den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA nyligen. Det har däremot inte gått att utesluta vissa sällsynta fall av allvarliga biverkningar med koppling till vaccinet.
Enligt EMA och svenska Läkemedelsverket har de sällsynta biverkningarna dock bara rapporterats hos personer under 65 år.
Vaccinationen fortsätter för de över 65
Det är bakgrunden till att Folkhälsomyndigheten nu beslutar att rekommendera landets regioner fortsatt paus för användandet av Astra Zenecas vaccin bland personer under 65 år tills det finns bättre data.
För de som är äldre än 65 år ska vaccinationen dock återupptas.
– Vaccinet gör mycket stor nytta för de äldre, många blir svårt sjuka i covid-19 varje dag. Samtidigt har vi inte sett risk för de här sällsynta och allvarliga biverkningarna hos äldre. Det är bakgrunden till att vi häver pausen för personer över 65 år, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.
Skyddar mot allvarlig sjukdom
Anders Tegnell kommenterade beslutet på torsdagens pressträff med myndigheten:
– Det har kommit stora studier från både Storbritannien och USA som visar att det här skyddar väldigt väl mot svår sjukdom.
Han fortsatte:
– Vi vill återigen trycka på hur viktigt det är att vi verkligen prioriterar de äldre för det är där risken är som störst för allvarlig sjukdom och död. I den ökade smittspridningen finns det en stor risk att vi kan se höga dödstal om vi snabbt inte kan skydda den här gruppen i befolkningen.
”Ett 20-tal fall av 20 miljoner vaccinerade”
Ulla Wändel Liminga, vetenskaplig ledare på Läkemedelsverket, säger så här om biverkningarna.
– Det är sällsynta fall, det handlar om ett 20-tal av 20 miljoner vaccinerade. I de fall vi har granskat var det i huvudsak yngre och det är snarare ett tecken på att, om det här är kopplat till vaccinet, risken sannolikt är lägre hos de som är äldre.
Hon fortsätter:
– Där är skyddseffekten och sjukdomen så mycket allvarligare så det är en väldigt positiv riskbalans i den gruppen.