Tvärstopp för en fortsatt utveckling av det stora nordiska försvarssamarbetet när Norge kallar hem sina officerare från svenska försvarshögkvarteret. En stor motgång för den svenska regeringen som byggt säkerhetspolitiken på just ett fördjupat samarbete.
Prioriterar NATO
Det har minst sagt hamnat grus i försvarsmaskineriet. Regeringens linje är att samarbeta mer med de andra nordiska länderna, men nu markerar Norge att man inte är intresserat av det. Den norska regeringen har beslutat att kalla hem de officerare som arbetat på det svenska försvarshögkvarteret. En bärande del i försvarssamarbetet som går under namnet Nordefco.
– De är tydliga med att man uppskattar det nordiska samarbetet, men samtidigt är man också tydlig med att Nato är deras främsta säkerhetspolitiska samarbete, säger försvarsminister Karin Enström (M).
FP anser inte att samarbetet med Finland räcker
Sverige och Finland har precis som Norge haft officerare i de andra ländernas försvarshögkvarter. Där deltar man i planeringen av försvarets verksamhet. Tanken är att arbeta mer tillsammans med övningar och utveckling av försvarsmatriel, men även här har det tagit stopp.
Strax innan jul hoppade Norge av ett samarbete i miljardklassen om det nya artillerisystemet Archer. Tanken var att Norge och Sverige tillsammans skulle utveckla och köpa 48 pjäser tillsammans, men nu är det bara Sverige kvar.
– Såvitt det angår Norge och nordiskt samarbete så har man närmat sig vägs ände. Budskapet går inte att missförstå. Man vill inte ingjuta förhoppningar om ett nordiskt samarbete med länder som inte är medlemmar av Nato, säger försvarspolitiska talespersonen Allan Widman (FP).
Konsekvensen av de norska besluten gör att det bara är Finland som vill fördjupa samarbetet ordentligt med Sverige. Det är också dit både försvars- och statsministern riktat blickarna de senaste dagarna. Men det räcker inte enligt Widman.
– Som grund för ett säkerhetspolitiskt alternativ till Nato så var det nordiska samarbetet för litet redan från början, det hade för liten massa och om det nu är bara fråga om Sverige och Finland på en bilateral nivå så är det ännu mindre och ännu mer otillräckligt, säger försvarspolitiska talespersonen Allan Widman (FP).