Foto: Martin Lundberg

Snart avgörs gymnasielagens framtid – oviss väntan för hemlöse Mustafa

Uppdaterad
Publicerad

Snart kommer beskedet om den omstridda gymnasielagen ska börja gälla. Lagen skulle ge unga ensamkommande en andra chans att få stanna och börja på gymnasiet. Men nu har många av dem blivit hemlösa.

– På den här bänken har jag sovit många nätter. Man känner sig väldigt ensam, säger Mustafa och pekar på en parkbänk.

Mustafa kom till Sverige och Malmö 2015, men sedan i augusti förra året har han ingenstans att bo. Han är en av de unga ensamkommande som fått avslag på sin asylansökan och som nu hoppas få stanna med hjälp av den nya gymnasielagen.

Under tiden som Mustafa väntar på besked får han vistas i Sverige som tillståndssökande. Det innebär att han måste klara sig på egen hand. Kommunen har ingen skyldighet att hjälpa honom med vare sig försörjningsstöd eller boende.

gymnasielagen

– Min dröm om Sverige var att skaffa mig ett jobb och en utbildning. Skaffa mig en trygghet och en bostad, och sedan skaffa en familj. Men just nu vet jag inte vad jag ska göra. Jag kan inte hantera mina känslor, men jag kommer aldrig att ge upp. Jag vill fortsätta kämpa, säger han till SVT Agenda.

Utlåtande på fredag

Mustafa är inte ensam. 9 000 unga har sökt uppehållstillstånd via den så kallade gymnasielagen. Av dem är omkring 5 300 så kallade tillståndssökande, som har fått avslag på sina asylansökningar. De har rätt till 71 kronor om dagen i ersättning från Migrationsverket – men ingen rätt till hjälp med boende eller försörjningsstöd.

På fredag i nästa vecka kommer Migrationsöverdomstolen med sitt utlåtande om lagen går att tillämpa eller inte, enligt uppgift från domstolen till SVT Agenda.

Avgörs i EU-domstolen

Även om Migrationsöverdomstolen skulle godkänna gymnasielagen kommer frågan med stor sannolikhet att hamna hos EU-domstolen – en process som tar minst ett år.

Joakim Nergelius är professor i rättsvetenskap vid Örebro universitet och han menar att det ser mörkt ut för de ungdomar som hoppas på ett uppehållstillstånd.

– Det troligaste scenariot är att lagen inte kommer att klara prövningen, både i Migrationsöverdomstolen och i EU-domstolen, säger han.

Vad händer då med ungdomarna?

– De befinner sig i en mycket tråkig situtation. De har ingen automatisk rätt att stanna. Det (lagförslaget) har absolut inte hjälpt de här ungdomarna som det var meningen att det skulle, säger Joakim Nergelius.

”Tar en dag i taget”

I natt slipper Mustafa sova i parken. De närmaste dagarna får han övernatta i soffan hos en av sina lärare.

– Efter det vet jag inte vad jag ska göra. Det senaste året har jag lärt mig att bara ta en dag i taget. Just nu fungerar mitt liv så, säger han.

Reportage i Agenda söndag 23 september kl 21.15 i SVT2 och SVT Play. I studion: Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet och Fredrik Malm, migrationspolitisk talesperson för Liberalerna.

Fakta: Gymnasielagen

Lagen trädde i kraft den 1 juli och är tänkt att innebära att ensamkommande som fått avslag på sin asylansökan får en ny möjlighet om de inleder studier.

Den drevs fram av Miljöpartiet i regeringen med stöd från Vänsterpartiet och Centern.

Två av fyra migrationsdomstolar (Stockholm och Malmö) har dock underkänt lagstiftningen och vägrat att använda den.

Migrationsdomstolen i Göteborg bad om EU-domstolens vägledning.

En huvudfråga har varit det sänkta kravet på att kunna styrka sin identitet, något som är problematiskt då många av de berörda saknar id-handlingar.

Frågan prövas nu i Migrationsöverdomstolen.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

gymnasielagen

Mer i ämnet