Det nedröstade förslaget gällde en corona-anpassning i lagen om uppehållstillstånd för studerande på gymnasial nivå, där tidsfristen för att ordna fast jobb efter gymnasiet skulle förlängas från sex till tolv månader.
– Det går att fixa vikariat och tolv månader hade hjälpt eftersom det ökar chansen att det övergår till en tillsvidareanställning, säger Seyed Baqir, som precis tagit studenten.
Hör Seyed Baqir beskriva sina känslor efter riksdagens besked i klippet ovan.
Svårare under pandemin
Seyed Baqir har gått på naturvetenskapsprogrammet och måste hitta ett fast jobb eller ordna ett anställningskontrakt på minst två år för att få stanna i Sverige.
– Jag har varit på anställningsintervjuer och det är vanligt att företag kräver rätt utbildning och erfarenhet. Det är många som söker jobb nu på grund av pandemin och det är svårt att hitta jobb, säger Seyed Baqir.
Regeringens förslag innebar bland annat att tidsfristen för de som omfattas av den så kallade gymnasielagen skulle förlängas från sex till tolv månader. Motiveringen var att pandemin gjort det svårare att hitta jobb i allmänhet.
Nej till särregleringar
Riksdagen sa dock nej till förslaget, bland annat med argumentet att problemen på arbetsmarknaden i första hand bör hanteras med en ekonomisk politik som minskar arbetslösheten i samhället i stort, inte genom ytterligare särregleringar för en grupp som inte har skyddsskäl.
– Jag vill plugga vidare på universitet och bli tandhygienist i framtiden. Men först måste jag fixa ett fast jobb till årsskiftet, säger Seyed Baqir .
GYMNASIELAGEN
Enligt Migrationsverket kan den som uppfyller de här kriterierna ansöka om uppehållstillstånd via gymnasielagen.
– Hunnit fylla 18 år i väntan på beslut
– Fått avslag på din asylansökan
– Kom till Sverige som ensamkommande barn
– Påbörjat studie på gymnasienivå
Här kan du läsa mer om lagen på Migrationsverkets hemsida.