• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Mjölkpaket

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Eivor Berglunds hack för att slippa krångel när man öppnar korken på till exempel ett mjölkpaket. Foto: Johanna Ragnartz

Nya lagar i Sverige från 1 juli 2024: Ändrad föräldrapenning och förbud mot lösa plastkorkar

Uppdaterad
Publicerad

Flera nya lagar trädde i kraft 1 juli 2024.

En av dem innebär att alla plastkorkar nu måste sitta fast på flaskor och kartonger – trots kritiken.

En annan gäller att mor- och farföräldrar ska kunna ta ut föräldrapeng.

Ett halvår in i 2024 träder flera nya lagar och regler i kraft. Bland annat ska det bli lättare att vräka kriminella och mor- och farföräldrar ska kunna ta ut föräldraledighet.

Dessutom blir lösa plastkorkar ett minne blott när ett nytt EU-direktiv implementeras.

EU-direktiv

Irritationen har varit stor hos många sedan de icke-löstagbara korkarna på flaskor och mjölkkartonger dök upp för ett tag sedan. Men nu får man svälja ilskan – från och med juli måste i princip alla korkar på dryckesförpackningar sitta fast, enligt EU-direktivet.

Ska minska nedskräpning

Lagen gäller för alla dryckesförpackningar under tre liter. Syftet med lagen är att minska utsläppet av plast i naturen, något som är ett stort problem.

Alla korkar som är gjorda av plast måste nu sitta fast på flaskan eller kartongen, med undantag för glas- och metallflaskor. Den nya designen har väckt frustration eftersom de fastsittande korkarna lätt kan orsaka spill och göra det svårare att stänga förpackningen.

Men Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige rent, är glad över det nya direktivet.

– Nedskräpningen med plast ökar och även av just korkar. Vi gjorde en skräpmätning i Sverige och då hittade vi 130 000 korkar på en vecka.

Bättre lösningar i sikte

Dessutom tror Ragnartz att producenterna kommer hitta nya, bättre lösningar för hur korkarna ska kunna sitta fast utan att orsaka något större huvudbry.

– Det här är som den första generationen. Lagen har kommit väldigt fort och producenterna har inte haft så lång tid på sig att ordna en lösning. Jag tror de kommer ta till sig av kritiken och över tid kommer vi nog se nya lösningar, säger hon.

Försök dra av korken vid återvinning

För den som undrar hur man ska göra vid källsorteringen om förpackningen består av både kartong och plast – till exempel ett mjölkpaket – så går det bra att slänga hela förpackningen i kartongåtervinningen. Plastkorken separeras då när den kommer fram till återvinningscentralen.

– Men det ännu bättre sättet är att separera plasten från kartongen. Bara 30 procent av all konsumentplast kommer tillbaka, och vi måste öka återvinningen av plast, menar Johanna Ragnartz.

Andra lagar som börjar gälla

Här är ett axplock av de nya lagarna som trädde i kraft den 1 juli 2024:

  • Småbarnsföräldrar kan överlåta en del av sina dagar med föräldrapenning till exempelvis anhöriga. Det betyder att till exempel en morfar kan vara föräldraledig. Men den man överlåter dagar till får inte arbeta, söka arbete eller studera under tiden som föräldrapenning tas ut.
  • Det ska bli lättare att vräka kriminella. En hyresgäst som har begått ett brott som försämrar närmiljön för övriga boende kan sägas upp, även om brottet skett på ett längre avstånd från lägenheten. Detta gäller också om hyresgästen begår brott som kan utlösa hämndaktioner.
  • Förintelseförnekande kriminaliseras. Den som förnekar, ursäktar eller förringar Förintelsen kan dömas för hets mot folkgrupp.
  • Spelskatten höjs från 18 till 22 procent.
  • Bokföringslagen ändras så att det inte längre är nödvändigt att spara kvitton och fakturor i pappersform, om de har skannats eller fotograferats. Men överföringen till digital form måste ske på ett korrekt sätt.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-direktiv

Mer i ämnet