Det är fritt fram för dans på nattklubbar igen från och med 29 september. Arkivbild. Foto: ERIK MÅRTENSSON/TT

Detta gäller när nästan alla restriktioner tas bort

Uppdaterad
Publicerad

Fulla läktare och salonger, dans på nattklubbar – och fritt fram att återgå till arbetsplatserna.

Detta gäller när Sverige nu går in i det fjärde steget i avvecklingen av coronarestriktionerna.

Konserter och idrottsevenemang

Från och med den 29 september kommer begränsningen i antalet deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar att tas bort helt.

Det betyder att det återigen är okej med fullsatta läktare och salonger vid större evenemang både inomhus och utomhus.

Regeringen har även meddelat att det inte behövs något deltagartak eller vaccinationsbevis på de allra största evenemangen. För den som är ovaccinerad är rådet att fortsätta hålla avstånd och undvika stora evenemang.

Anna Sjölund, konsert och festivalchef på Live nation, menar att detta är en signal till konsertarrangörerna om att man nu kan börja planera större evenemang inför framtiden.

– Det är jättehögt tryck, vi märker att folk verkligen har längtat efter det här. Vi har sett att flera biljettkategorier till festivaler och andra evenemang redan är utsålda, säger hon.

Nattlivet öppnar upp

De kvarvarande restriktionerna som finns på serveringsställen, till exempel krav på avstånd mellan bord och maxantal för personer i varje sällskap, tas bort. Dessutom tas begränsningar för privata sammankomster i exempelvis hyrda lokaler bort. Det betyder tillexempel att det är fritt fram för dans på nattklubbar igen.

På restaurangen och nattklubben Debaser i Stockholm gläds man åt att restriktionerna tas bort och nattklubbsverksamheten och konserterna återigen kan komma igång. Debasers vd Annelie Telford menar att förberedelserna inför hösten nu pågår för fullt.

– Jag hoppas att Folkhälsomyndigheten och regeringen har fattat det här beslutet på rätt grunder och att vi är tillräckligt välvaccinerade för att kunna vara tillsammans igen. Det är en omöjlighet att hålla de avstånd som vi haft under pandemin med den verksamhet som vi nu ska bedriva, säger hon.

Jobb på arbetsplatser

Från den 29 september tas även Folkhälsomyndighetens råd om distansarbete bort, vilket gör att många hemmajobbare successivt kan börja återgå till sina arbetsplatser igen.

Råden om digitala kontakter, till exempel utvecklingssamtal i digital form i skolor, försvinner också.

Vilka restriktioner blir kvar?

Fortfarande återstår det femte och sista steget i regeringens plan för återöppnandet av Sverige då alla kvarvarande restriktioner ska tas bort. När detta ska genomföras är ännu inte klart.

Folkhälsomyndighetens allmänna råd om att stanna hemma och testa sig om man får symtom på covid-19 ligger kvar. För personer som inte är fullvaccinerade ligger råden om att hålla avstånd och undvika stora evenemang kvar.

Regeringen har även fattat beslut om att förlänga covid-19-lagen och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen fram till den sista januari 2022. Det handlar exempelvis om att utrymmen på restauranger och barer ska arrangeras smittsäkert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.