Han döms även för försök till grov utpressning och grovt vapenbrott.
”Det som särskilt påverkar fängelsestraffets längd är den dömde mannens användning av vapen och anspelning på tillhörighet till terroristorganisationen PKK, som bedöms ha ett stort våldskapital”, skriver tingsrätten.
Kan inte utvisas i nuläget
Den åtalade mannen är kurd från Turkiet och har erkänt vapenbrott av normalgraden men nekat till de andra brotten.
Nu döms han för att ha försökt driva in pengar till PKK genom att ha avlossat skott och hotat en medarbetare på en krog i Stockholm i januari. Tingsrätten bedömer att bevisningen, bland annat vittnesuppgifter och en övervakningsfilm är samstämmiga och väger tungt. Det säger Måns Wigén, chefsrådman Stockholms tingsrätt.
Han döms även till utvisning, men rätten konstaterar att det enligt Migrationsverket föreligger ett ”undantagslöst verkställighetshinder” eftersom han ”riskerar tortyr eller annan omänsklig behandling” i Turkiet.
Enligt vice chefsåklagare Hans Ihrman ska mannens försök att samla in pengar ses som ett led i en större verksamhet. Säpos spanare har kunnat verifiera elva tillfällen då mannen rört sig med en högt uppsatt PKK-medlem i Stockholm. Männen har då besökt restauranger och grossister.
– Utredningen visar ett tydligt samband mellan PKK-ledaren och den åtalade mannen, säger Måns Wigén.
Den dömde mannens försvarsadvokat uppger att de kommer att överklaga domen eftersom hans klient konsekvent nekat till allt samröre med PKK.
Åklagare Hans Ihrman säger till SVT att han är nöjd med tingsrättens dom.
Första svenska åtalet
PKK har varit terrorstämplat i Sverige sen 80-talet men det är första gången som en svensk tingsrätt i en rättsprocess klassar PKK som en terrororistorganisation. Under Natoprocessen har Turkiet ställt krav på Sverige att agera mot PKK och andra kurdiska organisationer.
– Det är en självklarhet men jag vill ändå framhålla det. Sveriges ansökan till Nato har inte haft någon påverkan på tingsrättens prövning, säger chefsrådman Måns Wigén.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) vill inte kommentera domen då det fortfarande är en pågående rättsprocess.