Under torsdagen meddelade tingsrätten sin dom i den första delen av Falcon Funds-härvan. Totalt lurade de två huvudmännen och deras kumpaner 22 000 svenska pensionssparare på minst 230 miljoner kronor.
– Aldrig tidigare har så få stulit så mycket av så många, på så kort tid, sa kammaråklagare Jerker Asplund i sin slutplädering.
Utvisas till USA
Två av de åtalade, Max Serwin och Mark Bishop, döms för trolöshet mot huvudman, grovt brott, respektive medhjälp till trolöshet mot huvudman, grovt brott, och grovt bedrägeri samt grovt givande av muta till fängelse sju och ett halvt år respektive sex år och nio månader.
Mark Bishop, en 63-årig amerikan, får det längsta fängelsetraffet. Han döms också till näringsförbud i tio år och utvisas ur Sverige, enligt domen. Tingsrätten fastslår också att han är skyldig staten drygt 235 miljoner kronor.
Max Serwin, en 42-åriga svensk utvandrad till Malta, döms även han till näringsförbud. Hans skuld till staten beräknas till drygt 72 miljoner kronor.
– Det är klart att vi inte är nöjda med resultatet. Han förnekar brott genomgående. Jag har inte hunnit prata med min klient men jag utgår från att vi kommer överklaga, säger Isak Åberg, Serwins advokat.
Rätten enig
En tredje åtalad döms för trolöshet mot huvudman, grovt brott, och grovt tagande av muta till fängelse fem år. Ytterligare en åtalad döms för grovt penningtvättsbrott till fängelse två år.
Rätten var enig i sitt avgörande enligt ett pressmeddelande:
– Tingsrätten anser att brottsligheten varit mycket välplanerad, systematisk och avsett stora värden. Den har även riktats mot ett viktigt samhällssystem som pensionssystemet och har därmed ett högt straffvärde, säger rådmannen Jonas Härkönen i en kommentar.
Tingsrätten konstaterar också att målet har varit mycket omfattande – huvudförhandlingen pågick under totalt 40 dagar under fyra månaders tid. Förutom de tilltalade har ytterligare 54 personer hörts i målet.
– I allt väsentligt är vi nöjda med domen men vi kommer noga analysera för att kontrollera om vi möjligen ska överklaga, säger åklagaren Jerker Asplund.
Tog två miljarder kronor från pensionsspararna
Affärerna som de fyra männen nu döms för skedde under 2012–2013. För att möjliggöra affärerna flyttades också pensionsmedel på två miljarder kronor från en annan pensionsfond genom ändring av pensionssparares fondval.
De två männen ska ha levt lyxliv som möjliggjordes av brotten, enligt Ekobrottsmyndigheten. En bostadsrätt värd 40 miljoner kronor, en lägenhet i London samt exklusiva bilar och klockor har kopplats till de åtalade.
Fakta: Falcon Funds och premiepensionen
I februari 2016 stoppade Pensionsmyndigheten insättningar i det Maltabaserade bolaget Falcon Funds fonder. Bolaget misstänks ha tömt premiepensionsfonder på stora summor genom ett upplägg i Temple Asset Management, som Falcon Funds delegerat skötseln av fonderna till.
Pensionsmyndigheterna stoppade insättningarna i fonderna, efter misstankar om att tusentals pensionssparares bank-id kapats för att göra otillåtna fondbyten inom premiepensionssystemet. I juni samma år sade myndigheten upp avtalet med fondbolaget.
Utredningen som rör Falcon Funds är uppdelad i två delar, varav den första har avhandlats i Stockholms tingsrätt.
Fyra personer är åtalade för grov ekonomisk brottslighet som rör brott i Sverige under 2012–2013. En 63-årig amerikan och en 42-årig svensk man har enligt åklagarna mutat en svensk fondförvaltare med 4,5 miljoner kronor för att han skulle köpa onoterade värdepapper från amerikanens bolag till ett överpris.
Utöver de tre huvudmisstänkta har det väckts åtal mot en 65-årig svensk man som är närstående till fondförvaltaren. Han misstänks för grovt penningtvättsbrott, för sin befattning med mutan.
Cirka 22 000 sparare hade pengar i Falcon Funds fonder när Pensionsmyndigheten sade upp avtalet med bolaget. Myndigheten har tidigare uppskattat att mellan 700 miljoner och 800 miljoner kronor saknas i härvan.
Ekobrottsmyndigheten avser väcka åtal i den andra delen, som rör Falcon Funds verksamhet på Malta, senare i vår.
(TT)