SVT Nyheter reder tillsammans med forskaren och läkaren Eva Klingberg ut hur länge vårt samlade lager av D-vitamin egentligen räcker. Hon har studerat nivåer av D-vitamin hos friska blodgivare under olika årstider.
Kan räcka längre in på vintern
Kroppen kan samla på sig D-vitamin i huden genom solljus ungefär från i början av mars till slutet av september. Där emellan är UV-ljuset för svagt för att det ska ge någon effekt.
Har du däremot samlat på dig en ordentlig mängd D-vitamin under sommaren räcker den längre in på vintern, enligt Eva Klingberg.
– Så här års spelar det ingen roll hur mycket man är ute, nu går det inte att sola sig till D-vitamin. Man kan lägga sig i bikini hela dygnet utan att det hjälper. Startar man på en högre nivå så räcker det längre, säger hon.
Aldrig nere på noll
Även om nivåerna av D-vitamin i kroppen går nedåt under vinterhalvåret innebär det inte att det går ned hela vägen till noll. Nivåerna är som lägst i januari och februari – om man inte reser till sydligare breddgrader under höst och vinter.
– Det kommer inte att ta slut, men när vi gjorde en undersökning på friska blodgivare i Göteborg under vinterhalvåret såg vi att hälften av dem hade lägre halter D-vitamin än det rekommenderade gränsvärdet, säger Eva Klingberg.
Tröttheten behöver inte bero på D-vitaminbrist
Trötthet, nedstämdhet och depression är symptom som många känner kryper på i takt med att solen tittar fram allt mer sällan.
Men Eva Klingberg, forskare och överläkare vid reumatologkliniken på Sahlgrenska akademien, menar att det kan bero på många andra faktorer än minskat solljus.
– Det är många andra faktorer som spelar in under vintern. Lågt D-vitamin har kunnat kopplas till många kroniska sjukdomar, men man vet inte om D-vitamin orsakar sjukdom eller försämrar hälsan, eller om det beror på att sjuka människor inte går ut lika mycket som friska människor. Det är lite som hönan eller ägget, säger hon.
Öka D-vitaminet utan sol
Det går att öka halterna av D-vitamin i kroppen på andra sätt än genom solljus. Framför allt handlar det om att äta livsmedel som innehåller mycket D-vitamin, som lax och olika mejeriprodukter.
– Fet fisk och mejeriprodukter som är berikade med D-vitamin är bra att äta. Även svamp, särskilt kantareller, är rikt på D-vitamin, säger Eva Klingberg.
Delade meningar om kosttillskott
Många svenskar väljer att fylla på D-vitaminlagret med hjälp av olika kosttillskott. Men enligt Eva Klingberg råder det delade meningar om huruvida det hjälper eller inte. Det finns även olika uppfattning om vilka värden som ska eftersträvas.
– Om man inte har väldigt låga nivåer är det väldigt ovisst och osäkert om man egentligen behöver äta några kosttillskott. Studier har inte visat på några stora effekter, säger Eva Klingberg.