Regelverket som i dag finns för ordningsvakter skapades 1980, alltså 40 år sedan. Enligt kritiker har lagen i stort inte följt samhällsutvecklingen då väldigt små förändringar har skett sedan dess, trots att ordningsvakter har blivit allt vanligare på allmän plats. 2019 tillsatte regeringen utredningen som presenterades i dag och som syftat till att se över regelverket för ordningsvakter.
Utredningen föreslår bland annat:
- att ordningsvakter ska kunna användas för fler ändamål.
- att ordningsvakter ska få fler befogenheter, exempelvis att kunna transportera en person som omhändertagits till sjukhus, tillnyktringsenhet eller polisstationen, om det är lämpligt och Polismyndigheten beslutar att det är okej.
- att utbildningen för att bli ordningsvakt ska fördubblas i längd, från 80 till 160 timmar, och delvis finansieras av det allmänna.
- att det ska finnas en uttrycklig proportonalitetsbestämmelse när det gäller våldsanvändning som anger att en ordningsvakt ska ingripa på ett sätt som står i rimlig proportion till åtgärdens syfte och om en mindre ingripande åtgärd kan användas ska den användas istället.
- att det ska utföras en förstärkt kontroll av dem som ansöker om att bli förordnade som ordningsvakter. I dag tittar man i misstanke- och belastningsregistret, men nu föreslås att polisen, inom ramen för ansökningsförfarande, ska kunna titta i uppgiftssamlingar som finns i polisens brottsbekämpande verksamhet.
Enligt utredare och justitieråd Agneta Bäcklund kan man se framför sig att ordningsvakter kommer att användas i större utsträckning på fler platser och att de kommer att få större befogenheter.
– Mot den bakgrunden har vi sett att det finns ett behov att förstärka ordningsvakternas utbildning, säger hon.
Lättare hitta kriminella
En förstärkt kontroll av personer som ansöker om att bli ordningsvakter skulle, enligt utredaren, till exempel göra det lättare att se om personen har kopplingar till kriminell verksamhet.
Ett annat förslag är den som vill använda en ordningsvakt ska ansöka om tillstånd till det.
– En tillståndsprövning innebär att den som vill använda en ordningsvakt ska ansöka om tillstånd hos polisen. Det finns inga begränsningar i vem som kan ansöka om tillstånd, säger Agneta Bäcklund.
Utredaren har haft i uppgift att:
• analysera för vilka ändamål och vid vilka platser ordningshållning bör kunna utföras av ordningsvakter
• analysera om det finns ett behov av att särskilja den enskilda ordningsvaktens förordnande från de förordnanden som i dag avser så kallade förordnandeområden
• ta ställning till vem som bör kunna ansöka om ett visst förordnandeområde,
• ta ställning till om Polismyndigheten bör ges rätt att ställa villkor för beslut om förordnanden,
• ta ställning till om Polismyndigheten bör ges rätt att självständigt kunna besluta om att ordningsvakter ska förordnas i särskilda fall
• i övrigt analysera hur reglerna kring ordningsvaktsförordnanden bör utformas
• föreslå de författningsändringar som bedöms nödvändiga