Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I en video på regeringens hemsida talar migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) om Sveriges nya inställning i migrationsfrågan. Foto: Virginia Mayo/TT

Nu rullas regeringens migrationskampanj ut – ska få färre att komma till Sverige

Publicerad

I vintras presenterade regeringen en ny kampanj för att minska migrationen till Sverige.

Nu rullas den ut, bland annat i form av debattartiklar i medier i andra europeiska länder. Det skriver Aftonbladet.

Informationskampanjen presenterades på en pressträff i januari av migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och Sverigedemokraternas dåvarande gruppledare Henrik Vinge.

Med kampanjen vill regeringen informera flyktingar utomlands om den svenska migrationspolitiken, och ”i förlängningen att färre ska söka sig hit” som Malmer Stenergard sa under pressträffen.

– Vi vet att flyktingsmugglare och andra är mycket välinformerade om vilka förhållanden som ligger och ser till att anpassa sin verksamhet efter det, säger Malmer Stenergard till Aftonbladet.

Artiklar i europeisk media

Kampanjen består bland annat av artiklar i tysk och fransk media, och av en video på regeringens hemsida där migrationsministern berättar om flyktingpolitiken på engelska.

Det förekommer dock uppgifter i kampanjen som är omdiskuterade.

I en debattartikel i den tyska tidningen Welt am Sonntag beskriver Maria Malmer Stenergard att en majoritet av utrikes födda inte försörjer sig själva i Sverige. Men enligt Statistiska Centralbyrån SCB:s beräkningar går det inte att dra den slutsatsen.

Andelen med noll i inkomst minskar

Siffran Malmer Stenergard hänvisar till kommer från stiftelsen Entreprenörskapsforum, som senast 2016 kom fram till att en majoritet av utrikesfödda hade inkomster under 200 000 kronor om året. Däremot räknades studerande och föräldralediga in.

SCB:s siffror från förra året visar att 46 procent av utrikesfödda i åldern 20-64 tjänade under gränsen för tre inkomstbasbelopp, vilket är runt 220 000 kronor om året.

Däremot visar SCB:s siffror en positiv trend där andelen som har noll i inkomst minskar, men det är inget som syns i regeringens kampanj.

– Jag tror att få delar uppfattningen om att vi skulle ha kommit till bukt med utanförskapet i Sverige. Jag tycker att den situation vi har är otroligt allvarlig, säger Maria Malmer Stenergard till Aftonbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.