Elpristopp efter helgens rea: ”Kan bli fler framöver”

Uppdaterad
Publicerad

Efter helgens priser på låga 10-20 öre kilowattimmen även i södra Sverige, lyfte elpriset rejält under måndagen, enligt prissättningen på elbörsen Nordpool. Mellan klockan 8 och 9 på morgonen väntades det så kallade spotpriset i elområde 3 och 4 nå drygt 5 kronor per kilowattimme.

– Det kan komma en riktigt dyr timme då och då. Men så här högt brukar det inte bli, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på bolaget Bixia.

Orsaken till pristoppen i Götaland och Svealand är en kombination av vindbrist i Sverige och ökande priser på gas i Europa, berättar Sigvardsson.

– För oss i Norden dämpas priserna hela tiden av vår förnybara produktion, men i en situation där det inte blåser och vi får en tät koppling till kontinenten, då kan det bli såhär. Nu går vi in i en sommarperiod då det generellt inte blåser särskilt mycket vilket innebär att det kan bli flera sådana här timmar framöver.

Se över förbrukningen

För de flesta hushåll finns det dock inget skäl för oro, åtminstone inte på kort sikt. Ytterst få har timpriser, även om de blir fler, enligt Sigvardsson. Men på lång sikt kan det vara aktuellt att se över sin förbrukning.

– Framför allt de som har ett inslag av eluppvärmning i sina bostäder kan se om de kan göra något för att spara in energi till hösten och vintern. Solceller är ett alternativ, men det är något som man kanske inte hinner installera på kort tid och på vintern har den dessutom en ganska ringa betydelse. 

I samband med en annan elpristopp i vintras införde regeringen ett system med vilket hushåll med höga elkostnader kompenserades. Under våren, efter ökade priser till följd av Rysslands invasion i Ukraina, förlängdes systemet. Johan Sigvardsson tror att måndagens rörelser på marknaden kan leda till en debatt om fortsatta stöd.

Koppla bort delar av länder

På kontinenten kan den fortsatta bristen på gas från Ryssland få regeringar att införa ransoneringar eller konsumtionstak i vinter – något som kan få stora konsekvenser för båda hushåll och näringslivet.

– Det kan innebära att industrier eller till och med delar av länder kopplas bort från elförsörjningen. Det här pratas det redan om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.