Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Specialistläkaren Tengyu Wang visar tankern där man förvarar stamceller i flytande kväve. Se mer inifrån stamcellslabbet i inslaget. Foto: SVT

Ny cancerbehandling väcker hopp: ”Kan bota dem som inte gick att bota tidigare”

Uppdaterad
Publicerad

Genom att omprogrammera patienters egna immunceller kan de själva söka upp och bekämpa aggressiva cancerceller. Flera universitetssjukhus satsar nu på CAR-T-cellsbehandling som beskrivs som revolutionerande.

– Det är ett paradigmskifte, säger Stephan Mielke vid Karolinska universitetssjukhuset.

Så kallad CAR-T-cellsbehandling godkändes för vissa typer av blodcancer 2019 i Sverige och hittills har runt 150 patienter behandlats på flera av landets sjukhus.

På Karolinska universitetssjukhuset, som nyligen tillsammans med Karolinska institutet startat ett så kallat ATMP-center specialiserat för den här typen av avancerade cell- och genterapier, tror man att detta är framtiden.

– Vi kommer att ändra överlevnadschansen för våra cancerpatienter dramatiskt. Det här kan bota dem som egentligen inte gick att bota tidigare, säger Stephan Mielke, professor i hematologi och cellterapi vid Karolinska institutet och verksamhetschef CAST på Karolinska universitetssjukhuset.

Egna cellerna modifieras

Förenklat tas immunceller ut från patientens blod för att sen skickas till ett laboratorium där de modifieras och sen återförs in i kroppen. Immuncellerna söker sen upp och bekämpar cancercellerna. Hela processen tar ungefär en månad och kan ge svåra biverkningar.

– Det är ett helt annat sätt att angripa tumörceller än när man ger cellgifter. Jag tror att den här typen av behandling där vi använder kroppens eget immunförsvar är något som bara kommer att bli större och större, säger Kristina Sonnevi, överläkare på lymfomsektionen vid Karolinska universitetssjukhuset.

Lovande resultat 

I dagsläget används behandlingen främst på patienter med olika typer av blodcancer som haft flera återfall och som ofta inte har någon effekt av vanliga cellgifter. Den nya behandlingen är dyr men hittills har forskarna sett lovande resultat.

I mer än hälften av fallen leder CAR-T-behandlingen till att patienten blir fri från sin cancersjukdom.

Stephan Mielke berättar att redan fyra veckor efter utskrivning har cancern ofta försvunnit eller minskat kraftigt. I framtiden hoppas han att behandlingen ska kunna ges i ett tidigare skede och för andra cancerformer, där det just nu görs studier.

– Det vi ser nu är bara början.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.