Den sätts på bröstet och tar två bilder i minuten av det som råkar finnas framför kameran. Resultatet blir en slags digital dagbok. Kameran, som släpps först till våren, tar 1440 snapshots på 12 timmar, så väldigt många bilder blir det.
– När nu tekniken finns som tar bort alla begränsningar för hur mycket man kan dokumentera sitt liv så är det utifrån vad man själv vill uppnå med det som sätter gränsen, säger Oskar Kalmaru, en av grundarna av bolaget Memoto som tagit fram kameran.
– Genom att jag dokumenterar min vardag och kan mäta vilken typ av liv jag lever så kan jag också förändra det.
Digital dagbok
Oskar Kalmaru jämför gärna med vanliga ”analoga” dagböcker och fotoalbum som ju också är en form av lifelogging.
– Att skriva dagbok är ju kul men omständligt. Nu kan man göra det här automatiskt.
Han anser att det är säkrare att lagra bilder på servrar, såsom sker med Memotokamerans bilder, än att ha dem i ett album i bokhyllan.
– Mina föräldrars hus brann ner och där förlorade vi många bilder. Sådant händer inte med bilder som ligger på servrar, säger Oskar Kalmaru.
Allt dokumenteras
Daniel Westman är forskare i it-rätt vid Stockholms Universitet och han vill betona att vi redan i dag dokumenterar allt i vår omgivning, men vi gör det för det mesta med våra egna sinnen.
– Men det tillför en dimension när det också dokumenteras och lagras digitalt. Frågan är om vi vänjer oss vid all registrering, jag tror nog att det blir så. Men det finns också ett scenario där vi i framtiden kommer att reagera mot att allt registreras.
Kränkande fotografering blir förbjuden
Förslaget om en lag mot kränkande fotografering, som väntas träda i kraft först juli i år, kommer att begränsa vilka bilder som får tas. Då blir det bland annat förbjudet att i hemlighet ta kränkande bilder i personers privata miljöer. Personuppgiftslagen, PUL, reglerar sedan hur bilderna får hanteras. Så länge bilderna lagras för privat ändamål faller det utanför PUL.
– Men spridandet av vissa typer av kränkande bilde, tagna med en sådan här kamera, kan vara otillåtet, säger Daniel Westman.
Synlig kamera
– Vi har varit noga med att utforma kameran så att den är synlig, säger Oskar Kalmaru och pekar på den vita fyrkant han bär på bröstet. Det gör att personer kan be mig ta av den och i slutändan är det upp till varje användare att ta ställning till när det är lämpligt att ha den igång.