Regeringen vill kriminalisera gängens rekrytering av barn

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Magdalena Andersson (S) presenterade på söndagen en ”nationell offensiv” mot nätverkskriminella som bland annat ska kunna straffas när de drar in minderåriga i sin verksamhet.

– Vi tolererar inte att tolvåringar ska hålla vakt vid knarkaffärer, säger hon.

Vid en presskonferens i Göteborg la regeringen fram flera förslag för att sätta stopp för morden i gäng- och nätverksmiljö – med ett fokus på att komma åt illegala vapen.

– Skjutningar på öppen gata har blivit en epidemi som hotar mycket av det vi älskar med Sverige: sammanhållningen, gemenskapen, tilliten, säger hon.

Val 2022

Fler vapenbeslag

Tillsammans med justitieministern Morgan Johansson och finansminister Mikael Damberg la hon fram förslag för att komma åt gängens vapen.

Bland annat att polisen utan konkret brottsmisstanke ska få genomföra en husrannsakan där de tror att gängkriminella förvarar vapen.

 – I varenda källarförråd, varenda lägenhet, varenda bil, säger Magdalena Andersson.

Vapen från kontinenten

Fokus låg även på att stoppa vapensmugglingen. Finansminister Mikael Damberg uppmärksammar att vapen med ursprung från kriget i Balkan på 90-talet är överrepresenterade i mordvapenstatistiken.

– Vi lider fortfarande av de vapen som kom in till Sverige från Balkan. Det får nu inte upprepas med kriget i Ukraina, säger han.

Regeringen har bett polisen, tullen och åklagarmyndigheten att redogöra hur de förbereder sig inför risken att inflödet ökar.

Fördubblat straff

Socialdemokraterna vill också förlänga minimistraffet för grovt vapenbrott från två år till fyra år.

– Den som går hemifrån med ett illegalt vapen, och polisen tar dig, kommer inte att komma hem igen på fyra år, säger Morgan Johansson.

M: Gå längre

S-förslagen är för tama, hävdar oppositionsledaren Ulf Kristersson (M).

Efter regeringens presskonferens sa han att alla gängbrott borde straffas hårdare – just för att de har begåtts i nätverksmiljö. Det systemet finns redan i Danmark.

– Vi vill ha dubbla straff, bokstavligt talat. Det är det som är den danska inställningen, säger Ulf Kristersson till TT.

Inhämta och analysera data

Även regeringen har tagit inspiration utrikesifrån.

I deras fall Nederländerna där ett modernt bevakningssystem lagrar data om exempelvis fordon som återkommer vid misstanke om smuggling.

– Regeringen arbetar med ett lagförslag som ska ge både polisen och tullen utökade möjligheter att bedriva kamerabevakning med särskild teknik med automatisk igenkänning, säger Mikael Damberg.

Se hela Magdalena Anderssons sommartal här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet