• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ny kritik mot utredningen om polischeferna: ”Väldigt hårdhänt”

Publicerad

Nu kommer ytterligare kritik mot polisens utredning om härvan inom den högsta polisledningen.

Tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem menar att internutredningen borde ha inväntat åklagaren Bengt Åsbäcks förundersökning om misstänkt tjänstefel.

Utredaren Runar Viksten tillbakavisar kritiken.

– Här kom en annan utredning in och störde påtagligt, säger Alhem, som också beskriver Vikstens presentation som ”väldigt hårdhänt”.

Flera åklagare SVT talat med delar kritiken.

SVT Nyheter granskar

– Det var ju i praktiken en förundersökning av en privatspanare. En inkvisition där Viksten var både åklagare och domare, säger en.

Bengt Åsbäck själv säger till Expressen att Vikstens utredning aldrig borde inletts.

Bryter mot praxis

Vanligtvis startar polisen inte arbetsrättsliga utredningar mot brottsanklagade polisanställda förrän åklagare tagit ställning till en eventuell förundersökning. Men Runar Viksten skulle alltså utreda härvan parallellt med åklagarens förundersökning. Hans deadline blev dessutom tidigarelagd vilket välkomnades av justitieministern.

I uppdraget ingick bland annat ”arbetsrättsliga frågor” med anledning av polisanmälningarna mot Mats Löfving. Mot Löfvings nekande slog Runar Viksten fast att Löfving och Staaf haft en relation och att Löfving därför i flera fall varit jävig. Viksten ifrågasatte också Löfvings lämplighet som chef och rekommenderade rikspolischefen att överväga att ge honom sparken.

Innan han startade sin utredning sa Runar Viksten till SVT att han skulle avgränsa sin utredning för att ”inte klampa in på åklagarens domäner”, men i dag menar kritiker att han gjort just detta.

Runar Viksten tillbakavisar kritiken, och säger till SVT att han stämt av sina avgränsningar med åklagaren Åsbäck och avhållit sig från straffrättsliga bedömningar.

– Man kan mycket väl göra sådana här utredningar parallellt, säger Viksten, som också upprepar att han tar det fulla ansvaret för sina slutsatser.

Rikspolischef Anders Thornberg tog del av Vikstens slutsatser före publicering.

SVT söker polisledningen.

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportar.

Internutredningen – uppdraget till Runar Viksten

”Polismyndigheten beslutar att ge en extern utredare, Runar Viksten, i uppdrag att göra en genomlysning av Polismyndighetens hantering i förhållande till gällande regler och rutiner avseende dels beslutet 2015 om anställning av chefen för underrättelseenheten vid den nationella operativa avdelningen och andra beslut kopplade till anställningen, dels arbetsrättsliga frågor med an ledning av anmälningar om brott av regionpolischefen för polisregion Stockholm, tillika ställföreträdande rikspolischef.

Genomlysningen ska inte omfatta straffrättsliga prövningar. Utredaren behöver i sin granskning förhålla sig till den förundersökning som inletts om grovt tjänstefel. Om utredaren under granskningen bedömer att det har före kommit brott eller oegentligheter som inte redan är under prövning eller som inte tidigare har prövats ska det omedelbart anmälas enligt gällande regelverk.

Arbetstagarorganisationerna och skyddsorganisationen ska regelbundet in formeras om utredningens arbete.

En skriftlig slutredovisning ska lämnas så snart som möjligt, dock senast den 28 februari 2023. Redovisningen ska innehålla förslag till de åtgärder som utredaren ser behov av.”

Ur Anders Thornbergs beslut den 21 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet