Justitieminister Gunnar Strömmer och ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, presenterar det nya lagförslaget. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ny lag ska kunna stoppa utländska uppköp

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill kunna stoppa utländska investeringar i skyddsvärd verksamhet. Därför går man nu vidare med en lag om ett nytt granskningssystem.

– Bakgrunden är att svenska säkerhetsläget har försämrats under en lång följd av år, säger justitieminister Gunnar Strömmer.

Politiker över blockgränserna är eniga om att staten behöver bättre verktyg för att kunna stoppa utländska direktinvesteringar eller uppköp av svenska företag.

Frågan har aktualiserats under senare år i takt med att Kinas ekonomiska styrka och utländska investeringar har ökat. Till exempel är ett statligt kinesiskt bolag största ägare av svensk vindkraft, och kinesiska Geely äger sedan över tio år tillbaka Volvo Cars.

Lagförslaget går ut på att en granskningsmyndighet ska pröva investeringarna i samverkan med andra myndigheter. Det ska bland annat införas en anmälningsskyldighet från investeraren. Investeringar som redan gjorts kommer dock inte att omfattas av regleringen.

18 av 27 EU-länder har redan den här typen av granskningssystem på plats.

Nytt granskningssystem

Utländska direktinvesteringar kan innebära risker för svenska intressen.

Regeringen föreslår en granskningsmyndighet.

Den ska granska utländska direktinvesteringar i svenska företag som bedriver skyddsvärd verksamhet, exempelvis i form av samhällsviktig eller säkerhetskänslig verksamhet.

Myndigheten kan villkora eller förbjuda investeringen.

Det är inte klart vilken myndighet som får uppdraget, men utredaren föreslog Inspektionen för strategiska produkter (ISP).

Säpo har pekat ut Ryssland, Kina och Iran som de största säkerhetshoten mot Sverige.

Lagen föreslås träda i kraft den 1 december 2023.

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.