Det är explosionerna vid gasledningarna Nord Stream 1 och 2 som lett till ytterligare oro för elförsörjningen.
Säpo och Energimyndigheten har skickat brev till nätbolag och elproducenter där de uppmanas öka sin uppmärksamhet. Man vädjar också om att aktörerna ska ”ytterligare öka sin upptäckandeförmåga”.
– Vi går ut och talar om att öka vaksamheten gällande central infrastruktur i Sverige. Energisektorn behöver vidta åtgärder för att skydda det som ska skyddas, säger Karl Melin, presschef på Säkerhetspolisen.
Dessutom vill man att nätägare och elbolag skall öka rapporteringen till Säkerhetspolisen, även av små avvikelser.
Ökad vaksamhet
Redan i samband med att kriget i Ukraina bröt ut i uppmanade Energimyndigheten, i samråd med Säpo, aktörer på elområdet att öka såväl sin vaksamhet som sin rapportering.
Nu – efter explosionerna i Östersjön – vill man se ytterligare åtgärder. Att just energisystem som gasledningar i vår närhet attackeras riktar ännu mer fokus på elförsörjningen, säger Erik Nordman, säkerhetschef på Svenska kraftnät.
– Det sticker ut. Det var väldigt dramatiskt. När en sådan händelse sker nära vår verksamhet är vi extra uppmärksamma.
Säpo vill inte berätta om man redan har avslöjat försök till sabotage. Men Karl Melin påpekar att olovliga cyberattacker mot Sverige och försök att samla underrättelser ständigt pågår – och har ökat de senaste åren.
Enorm mängd ledningar
Elsystemet är stort. Anläggningar som kärnkraftverk har redan rigorös bevakning. Svenska kraftnät har 1 700 mil kraftledningar över hela landet, ett system som är byggt så att elen ska ha flera olika vägar att komma fram på men därmed är svårt att övervaka.
Att stärka skyddet och vaksamheten kan betyda fler övervakningskameror, fler vakter och ökat skydd kring både fysiska platser och digitala system.
– Det kan handla om att man ökar bevakning kring kritisk infrastruktur – det kan vara it-system också. Helt klart är att vi har ett allvarligare säkerhetsläge nu, säger Erik Nordman.