Niklas Granholm, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Foto: SVT

FOI-expert varnar för bristande spaning i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Efter detonationerna vid Nord Streams gasledningar varnar FOI:s marina expert för brister i sensor- och spaningssystem i Östersjön.

– Att genomföra det här sabotaget pekar på sårbarheten i den här typen av anläggningar, säger forskningsledare Niklas Granholm.

En av fyra gasledningar är dock fortfarande intakt, enligt danska myndigheter.

Säkerhetspolisen konstaterar att det har skett detonationer vid Nord Stream 1 och 2 i svensk ekonomisk zon. Det nämns dock inget om antalet sprängningar.

– Att genomföra det här sabotaget pekar på sårbarheten i den här typen av anläggningar och det är ett sätt att utöva påtryckningar i sig: ”Det här är vad vi kan göra mot er!”, säger Niklas Granholm, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinsitut (FOI).

Sabotage mot Nord Stream

En av fyra ledningar intakt

Danska statliga Energistyrelsen uppgav dock på onsdagen att en av Nord Streams fyra rörledningar, Nord Stream 2 Linje B, inte är skadad – trots de kraftiga explosionerna.

– Om ett av de fyra gasrören är intakt, så ger det Ryssland möjligheter att utöva påtryckningar mot importörerna – det vill säga Västeuropa, säger Niklas Granholm.

Danska Energistyrelsens twitterkonto Foto: Twitter 5 oktober 2022

”Påtryckning att öppna”

De övriga tre rören: Nord Stream 1 Linje A och Linje B samt Nord Stream 2 Linje A uppges vara obrukbara efter detonationerna.

Uppgifterna innebär att Nord Stream 2 kanske kan öppnas, trots att den på grund av amerikanska sanktioner årsskiftet 2019/2020 aldrig blev godkänd av tyska myndigheter.

– Vi hade Nord Stream 1 i funktion, medan Nord Stream 2 aldrig togs i bruk. Det här kan vara ytterligare en påtryckning med syfte att tvinga Tyskland att öppna Nord Stream 2 –  ett rör i alla fall, om det skulle visa sig vara intakt, säger Granholm.

Tre av Nord Streams fyra ledningar är förstörda enligt Danmarks Energistyrelse (markerade rött). Illustrationen markerar ej exakt dragning. Foto: Grafik SVT

Sensorer fasades ut

Under de senaste årtiondena har havens roll förändrats med pipelines för olja och gas, telekomkablar på havsbotten, havsbaserad vindkraft. Detonationerna illustrerar sårbarheten tydligt, säger Granholm.

– Man fasade ut många av de sensorsystem som vi hade byggt upp på 1980- talet. Status på dem just nu kan jag inte säga något om.

De fasta bevakningssystemen under vattnet omgärdas dock av hög sekretess. Under kalla kriget lades linjer med undervattensmikrofoner (SOSUS) ut i delar av Östersjön, vilket SVT rapporterat.

– De fasta låg för det mesta närmare kusten och i skärgårdarna, men fanns också ute till havs, säger Niklas Granholm och fortsätter:

– Även om myndigheterna skalade ned volymen och kapaciteten på de här systemen så fortsatte forskning i Sverige och internationellt. Med 25 års utveckling är de betydligt mer avancerade än de var då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage mot Nord Stream

Mer i ämnet