SAS-163 är en forskningsgrupp inom Natos avdelning STO, en motsvarighet till svenska FOI. Arnold Dupuy är ordförande i SAS-163, där man inom en systemanalysstudie tittar på hybridhot mot energiförsörjningen.
Han kommenterar uppgifterna om ett misstänkt sabotage mot gasledningarna Nord Stream 1 och 2 som upptäcktes på måndagen.
– Jag vill inte kalla det sabotage i det här läget, men jag tror att det är den termen som man använder även i Kreml. Det är ganska osannolikt att man har tre läckor samtidigt på två olika gasledningar. Det ser ut som ett medvetet försök att sabotera gasledningarna.
Under tisdagkvällen kommunicerade både Sveriges och Danmarks regeringar att det sannolikt rör sig om sabotage, men att det inte finns några direkta militära hot mot de två länderna.
Olika nationer och fraktioner
Arnold Dupyu pekar ut flera nationer eller grupper som kan vara intresserade av att attackera de båda gasledningarna.
– Jag tror att många människor skulle ha intresse av det, ur olika perspektiv. För det första kan det vara grupper som är emot Kreml, kanske från Ukraina eller någon annanstans. Det kan också vara pro-ryska aktivister eller personal som tycker att det här är ett bra sätt att fortsätta se till att gas inte når Europa.
Krävs undervattensförmåga
Det krävs dock förmåga att genomföra sabotage under vattnet med dykare, bemannande eller obemannade undervattensfarkoster.
Ju djupare ett eventuellt sabotage genomförts, desto mer avancerad undervattensförmåga krävs.
– Jag antar att vem som helst som har förmågan att utföra undervattensaktivitet kan ha gjort det. Det finns flera organisationer och grupper som har den förmågan. Det kan ha gjorts via fjärrstyrning.
Men kan det inte finnas naturliga förklaringar som tekniska problem?
– Att tre olika läckor sker samtidigt är ganska osannolikt. Kanske det finns en rimlig orsak till att de skedde samtidigt.
Han pekar på att ledningarna troligtvis är välkonstruerade.
– Jag tror att gasledningarna är välkonstruerade av västerländska bolag. Vad jag förstår är de mestadels väl underhållna. Och att ha en undervattensledning är inget nytt, det har man haft i åratal utan att det uppstått olika läckor samtidigt.
Vet du mer? Tipsa SVT Nyheters granskande reportrar.