Tysklands förbundskansler Angela Merkel och USA:s president Joe Biden möttes i Vita huset förra veckan. Foto: AFP 15 juli 2021

USA och Tyskland överens om Nord Stream 2

Uppdaterad
Publicerad

Det är en ”dålig situation och en dålig gasledning”, anser Vita huset. Men USA och Tyskland har ändå kommit överens om hur den omstridda gasledningen Nord Stream 2 i Östersjön ska hanteras.

Ledningen skulle ha varit klar för länge sedan, men stoppades när det bara var 16 mil kvar att lägga.

USA har kritiserat projektet flera gånger och hävdat att Europa kan bli beroende av energiimport från Ryssland. Bakom projektet står i första hand det ryska statskontrollerade energiföretaget Gazprom. Man även bolag i Österrike, Tyskland, Frankrike och Nederländerna har gjort stora investeringar. Företaget är baserat i Schweiz.

Kriget i Ukraina

I december 2019 stoppades projektet av amerikanska sanktioner. USA meddelade att fartyg som arbetar med Nord Stream 2 omedelbart måste upphöra med all byggverksamhet om de vill slippa sanktioner. Sedan dess har arbetet med att lägga ledningen i princip stått stilla.

Merkel och Biden överens

Långdragna diskussioner har förts om hur USA:s säkerhetspolitiska oro ska kunna stillas samtidigt som Tysklands energibehov tryggas. Dessutom har USA velat tillvarata intressena hos sin allierade Ukraina.

Frågan dominerade agendan när Tysklands förbundskansler Angela Merkel förra veckan besökte USA:s president Joe Biden i Washington. Nu meddelas att länderna har nått en överenskommelse om det kontroversiella projektet.

– Tyskland har i det här avtalet med oss åtagit sig att agera på nationell nivå och trycka på för effektiva åtgärder på europeisk nivå, inklusive sanktioner för att minska rysk exportkapacitet till Europas energisektor, om Ryssland försöker använda energi som ett vapen eller riktar fler aggressiva handlingar mot Ukraina, säger Victoria Nuland, topptjänsteman på det amerikanska utrikesdepartementet.

Gasledningen Nord Stream 2 ska bli cirka 2 460 kilometer lång. Den är nedlagd i svensk ekonomisk zon i Östersjön och ska leverera naturgas från Ryssland Foto: SVT Design

Ska pressa Ryssland

Ukraina tjänar i dag pengar på att rysk naturgas passerar genom dess territorium. Statusen som transitland är dessutom ett av få maktmedel som Ukraina, som sedan 2014 bekämpar ryskstödda separatister i Donbass, har gentemot sin mäktiga granne.

Transitavtalet mellan Ryssland och Ukraina löper ut 2024, men Tyskland har nu åtagit sig att försöka pressa Ryssland till en tioårig förlängning.

Timmarna innan det amerikanska tillkännagivandet hade Merkel ett telefonmöte med Rysslands president Vladimir Putin.

”Den ryske presidenten och den tyska kanslern berörde möjligheten att förlänga ett avtal mellan Gazprom och Ukrainas Naftogaz om gasleveranser genom ukrainskt territorium”, skriver Kreml i ett uttalande, utan att ge ytterligare detaljer.

En bogserbåt vid ryska rörläggningsfartyget Fortuna i tyska hamnen Wismar i Östersjön. Foto: AP 14 januari 2021

Fakta Nord Stream 2

  • Nord Stream 2 ska bli cirka 246 mil lång och är delvis lagd i svensk ekonomisk zon.
  • Arbetet med ledningen har legat nere i över 1,5 år på grund av USA:s hot om sanktioner mot projektet. Då var cirka 230 mil klart.
  • Planen var att ledningen skulle vara klar i slutet av 2019.
  • Visst arbete med gasledningen har dock fortsatt under de amerikanska sanktionerna. Det gäller rörläggning i djup som inte överstiger 30 meter, vilket USA inte motsatt sig.
  • I december 2020 uppgav Nord Stream 2 till SVT Nyheter att det återstod att lägga cirka 120 kilometer pipeline in danska vatten och cirka 30 kilometer tyska vatten i Östersjön.

Källa: Nord Stream 2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet