Planen var att gasledningen skulle vara klar i slutet av 2019. Men när det bara var omkring 16 mil kvar att bygga beslutade USA att fartyg som arbetar med Nord Stream 2 omedelbart måste upphöra med all byggverksamhet om de vill slippa amerikanska sanktioner.
Arbetet står fortfarande still. Bolaget kan inte heller redovisa någon tidsplan när arbetet kan återupptas.
”Därför är vi tvungna att leta efter nya lösningar för att anlägga återstående 6 procent av vår gasledning. Nord Stream 2 och de företag som bistår vårt projekt är övertygade om att snarast möjliga anläggning av gasledningen är något som gynnar Europas energisäkerhet, de europeiska konsumenterna, EU:s ekonomiska konkurrenskraft och de klimatmässiga åtagandena” svarar Jens Mueller, talesperson för Nord Stream 2, i ett mejl till SVT Nyheter.
Ryskt rörläggningsfartyg på väg
Stoppet gjordes den 20 december 2019 efter att USA:s president Donald Trump undertecknade en lag om sanktioner mot företag som deltar i att bygga ledningen från Ryssland till Tyskland.
Då var 2 300 av cirka 2 460 kilometer färdigställda.
Bakom projektet står i första hand det ryska statskontrollerade Gazprom, men även icke-ryska bolag.
Och den senaste veckan har bland annat amerikanska Bloomberg rapporterat att det ryska rörläggningsfaryget Akademik Chersky närmar sig området. Fartyget ägs av Gazprom och har färdats i 88 dagar från Nachodka i Asien och befinner sig i Östersjön sedan några dagar.
Fartyget har tidigare nämnts som ett möjligt lösning av den ryska energiministern Alexander Novak, uppger den statligt kontrollerade ryska nyhetsbyrån Tass som också rapporterat att fartyget är i Östersjön.
”Vi kommenterar inte spekulationer. Vi kommer att informera om våra planer i sinom tid” skriver Jens Mueller i mejlet till SVT Nyheter.
Miljoninkomster till Blekinge
Hamnen i Karlshamn lagrade rör till bygget från 2017 till 2019. Det har inbringat stora summor till kommunen. Hamnbolaget har levererat 83 miljoner kronor till kommunen och dess holdingbolag Stadsvapnet som äger hamnbolaget, uppger hamnens vd.
– En stor del av det kommer av Nord Stream affären. Men jag går inte in på vinstnivån på varje enskild affär, säger Mats Olsson, vd vid Karlshamns hamn till SVT Nyheter.
”Rättsligt okontroversiellt”
Projektet är rättsligt okontroversiellt eftersom den första rörledningen godkändes 2008. Det föreligger inga hinder enligt havsrättskonventionen för att lägga ytterligare en ledning i samma zon, säger Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet (UI).
– Främst påverkas Ukraina, som med projektet utesluts långsiktigt som transitland för rysk naturgas till EU, säger han och fortsätter:
– Nordstream har därvid placerats på USA:s sanktionslista, eftersom amerikanska kongressen betraktar företaget som ett ryskt maktinstrument. I EU är det framförallt Tyskland som efterfrågar rysk gas, sedan de stängde ner sina egna kärnkraftverk, och det är det rysk-tyska samarbetet som driver Nordstream framåt trots all kritik.
Fakta om USA:s sanktioner
Den 20 december 2019 undertecknade president Trump National Defense Authorization Act (NDAA, Lagen om anslag till det nationella försvaret) för budgetåret 2020, inklusive Protecting Europe’s Energy Security Act (PEESA, Lagen om skydd av Europas energisäkerhet) från 2019.
Berörda parter måste säkerställa att fartyg som arbetar med Nord Stream 2 ”omedelbart upphör med all byggverksamhet” och inleder ”en nedtrappning för att visa god vilja” i enlighet med direktiv från Office of Foreign Assets Control (OFAC, Myndigheten för kontroll av utländska tillgångar.)
Det gäller även ”berörda parter som avsiktligt sålt, hyrt ut eller tillhandahållit fartyg för arbetet med att lägga ut rörledning på 30 meters djup eller mer för Nord Stream 2”. Parter som inte följer dessa direktiv kommer att beläggas med sanktioner i enlighet med PEESA.
Källa: USA:s ambassad i Stockholm