• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sverigedemokraterna är återigen Sveriges näst största parti i mätningarna. Ulf Kristersson (t.v) och Moderaterna halkar ner till tredje platsen. Foto: Jessica Gow/Fredrik Sandberg/TT

Ny mätning: Sverigedemokraterna näst största parti

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna är näst största parti i Novus senaste väljarbarometer – och största parti bland manliga väljare.

– Det finns ett starkt missnöje med de övriga partierna, säger partisekreterare Richard Jomshof (SD)

Undersökningen är gjord 26 augusti till 22 september. Där ser Novus en signifikant uppgång för Sverigedemokraterna – som ökar med 2,3 procentenheter från månaden innan.

SD ökar för andra undersökningen i rad efter sommaren. Det här är däremot inte partiets högsta mätning hos Novus. I februari 2019 hade SD 21,2 procent och sista undersökningen innan Almedalsveckan 2018 hade partiet ett stöd på 22,4 procent.

– Dels vill jag ju hoppas att det är en följd av allt det arbete vi lägger ned, som syftar till att bredda partiet och fördjupa oss i vissa sakfrågor, dels att förtroendet för Sverigedemokraterna ökat och att vårt varumärke är starkare, säger partisekreterare Richard Jomshof (SD).

Han fortsätter:

– Men jag är också övertygad om att det finns ett starkt missnöje med de övriga partierna, inte minst den politik man fört på invandringsområdet. Och kanske också kopplat till de problem vi har sett under sommaren kopplat till skjutningar och sprängningar och så vidare. Så det är väl en kombination av många saker.

Störst bland männen

Bland män är Sverigedemokraterna nu största parti med 26,6 procent i väljarstöd. Det innebär att man ligger en bit över Socialdemokraterna som får 22,4 procent och Moderaterna som får 22,1.

Bland kvinnor är man tredje störst på 14,7 procent, långt under Socialdemokraternas 26,9 procent och Moderaterna på 18,6 procent.

I undersökningen ser man också en uppgång för Moderaterna, medan Socialdemokraterna och Centerpartiet backar, även om det inte är statistiskt säkerställt.

Tar röster från flera partier

Enligt Novus tar SD främst väljare från M, S, KD och C utan att själva tappa några väljare.

– Sverigedemokraterna hade det tufft ett tag från januariavtalet fram till sommaren, men när det blivit mer fokus på samhällsproblem och brottslighet har partiet fått en skjuts av att stå vid sidan, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Regeringspartierna tappar totalt 2,3 procentenheter och har ett totalt stöd på 29,6 procent. Underlaget för partierna bakom Januariavtalet minskar med 3,9 procentenheter, därmed har man ett totalt stöd av 41,1 procent av väljarna.

Om den här mätningen hade varit ett valresultat skulle Liberalerna få lämna riksdagen. Enligt Novus skulle Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna i så fall få 176 mandat tillsammans, det vill säga majoritet.

Resultat / så gjordes mätningen

M 20,4 (+1,9)

L 3,5 (-0,2)

C 8,0 (-1,4)

KD 6,8 (-0,4)

S 24,7 (-1,6)

V 9,2 (+0,2)

MP 4,9 (-0,7)

SD 20,7 (+2,3)

Annat 1,8 (-0,1)

Mätperiod: 26 augusti – 22 september 2019

3 716 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar har svarat i undersökningen. Undersökningen har genomförts per telefon, SMS och post.

Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan. Ett antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. Totalt utgör de som inte svarat 48,7 procent av det totala antalet tillfrågade som var 7 244 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.